Granaatappel bevat een molecuul dat, eenmaal omgezet door bacteriën in de darmen, één van de oorzaken van veroudering tegengaat. Bij muizen is het effect verbazingwekkend, maar werkt het ook bij mensen?

Vruchtbaarheid, dood en wedergeboorte. Het zijn zaken waar de granaatappel al eeuwenlang symbool voor staat. Dat komt door de rode kleur van de pitjes, die al gauw geassocieerd wordt met bloed.

Een nieuwe studie suggereert dat die symboliek misschien niet voor niets is. Granaatappel helpt één van de oorzaken van veroudering tegen te gaan, schrijft de site Science Daily op basis van Zwitsers onderzoek. Althans bij rondwormen en muizen.

Kapotte energiefabriekjes in cellen

Het onderzoek draait om mitochondriën, de energiefabriekjes in cellen van organismes. Naarmate we ouder worden raken de mitochondriën beschadigd en is de cel niet meer in staat om de kapotte energiefabriekjes op te ruimen. Ze hopen zich op.

Maar er is een molecuul dat de cel helpt bij het afvoeren van defecte mitochondriën in spiercellen: urolithine A. Onderzoekers van de Technische Universiteit van Lausanne gaven het stofje aan een type rondworm en die leefden prompt anderhalf keer zo lang. Ook bij muizen was een significant effect zichtbaar op de gezondheid van oudere soortgenoten.

Effect op mensen

Werkt het ook bij mensen? Dat is de vraag. Bacteriën in onze darmen zetten een bepaald stofje in granaatappel om in urolithine A, maar het verschilt per persoon in welke mate dat gebeurt. Bij sommige mensen gebeurt het helemaal niet.

Wetenschapper Johan Auwerx is vol vertrouwen over de ontdekking. Hij richtte met zijn collega-onderzoekers een startup op die een methode heeft ontwikkeld om urolithine A gericht in te brengen in het lichaam. De eerste klinische tests bij mensen zijn onderweg.

"Soorten die evolutionair gezien ver van elkaar af staan, zoals rondwormen en muizen, reageren op dezelfde manier op de stof", zegt Auwerx tegenover Science Daily. "Dat is een goede indicatie dat we te maken hebben met een fundamenteel mechanisme in levende wezens."

LEES OOK: Superfoods zijn pure marketing, daar prikt de Keuringsdienst genadeloos doorheen