De goudprijs is dit jaar per saldo met ruim 7 procent in waarde gedaald.

Het slot van 2021 ziet er niet heel gunstig uit voor goud, denken analisten van ABN AMRO.

De verwachting is dat de goudprijs verder daalt naar 1.700 dollar per troy ounce eind dit jaar.

Goud staat voor beleggers bekend als een ‘veilige haven’ in onzekere tijden. Hoewel het optimisme op aandelenbeurzen sinds ruim een maand sterk afneemt, is er nog geen sprake van paniek op de beurs. Analisten van ABN AMRO verwachten intussen een verdere daling van de goudprijs.

Dit jaar is de goudprijs in dollars gemeten vooralsnog zo’n 7,5 procent gedaald tot een niveau van iets meer dan 1.750 dollar per troy ounce (circa 31 gram).

In de onderstaande grafiek is te zien dat er tussentijds flinke schommelingen zijn opgetreden in de goudprijs.

Volgens de analisten van ABN AMRO zijn er grofweg drie redenen om aan te nemen dat de goudprijs dit jaar nog verder kan dalen.

Om te beginnen is er de rente-ontwikkeling. De verwachting is dat centrale banken aanstalten maken om het soepele monetaire beleid om te buigen. Met als gevolg stijgende rentes. Als rentes op staatsobligaties stijgen, wordt het rendement van schuldinstrumenten met een laag risico aantrekkelijker vergeleken met risicovolle beleggingen zoals goud. Dat is niet gunstig voor de goudprijs.

Op de tweede plaats nemen de economen van ABN AMRO aan dat de Amerikaanse dollar nog licht kan stijgen. Vaak is er een negatieve correlatie tussen de koers van de dollar en de goudprijs. Dit heeft ermee te maken dat goud internationaal veelal in dollars wordt afgerekend.

Voor goudkopers met een andere basisvaluta dan de dollar wordt goud duurder, als de dollar in waarde stijgt ten opzichte van andere valuta. Dat kan een vraagdrukkend effect hebben, wat weer negatief is voor de goudprijs.

Tot slot wijst ABN AMRO op de marktposities in de goudmarkt: veel beleggers hebben al posities in goud opgebouwd. Vanuit de vraagzijde is dus niet per se te verwachten dat er nog veel beleggers bijkomen die zich op de goudmarkt willen storten.

Per saldo rekenen de grondstofspecialisten bij ABN AMRO op een goudprijs van 1.700 dollar per troy ounce eind dit jaar en 1.500 dollar per ounce eind 2022.

LEES OOK: Een beursveteraan met 26 jaar ervaring legt uit waarom hij de bitcoin op $70.000 ziet medio december – en noemt 2 altcoins die volgens hem ondergewaardeerd zijn