Volgens analisten van Citi Bank kan de goudprijs de komende zes maanden tot anderhalf jaar met 25 procent omhoog schieten. Het edelmetaal wordt volgens de analisten aantrekkelijker voor beleggers door de toenemende spanningen in het Midden-Oosten en een soepeler monetair beleid in de Verenigde Staten.

De prijs van het edelmetaal bleef dinsdag en woensdag iets onder de 2.400 dollar per troy ounce (31,1 gram) hangen, nadat de goudprijs afgelopen week een record neerzette iets boven dat niveau. Beleggingsstrateeg Aakash Doshi van Citi stelt dat het momentum van goud nog niet voorbij is.

In een nieuw rapport schrijft Doshi dat de bank verwacht dat de goudprijs in de komende 6 tot 18 maanden boven de 3.000 dollar per troy ounce zal uitkomen, een sprong van 25 procent ten opzichte van de huidige prijs.

Het analistenteam van Doshi heeft ook het koersdoel voor goud verhoogd. De prognose voor 2025 is aangepast naar 2.875 dollar. De analisten verwachten ook dat de handel regelmatig het niveau van 2.500 dollar per ounce zal “testen en doorbreken” de tweede helft van 2024.

Lagere rente kan opmars goud in de kaart spelen

"De recente goudrally werd gestimuleerd door geopolitieke onrust en valt samen met recordniveaus op aandelenmarkten; een wat meer risicomijdend klimaat zou gunstige moeten zijn voor goud", schrijft Doshi.

De aanval van Iran op Israël van afgelopen weekend heeft de zorg over het oplaaien van conflicten in de regio aangewakkerd. Grondstoffen zoals olie kunnen daardoor in prijs stijgen, terwijl de vraag naar goud toeneemt omdat beleggers op zoek gaan naar veilige activa.

Goud beweegt meestal tegenovergesteld aan de rentetarieven, maar dat was de afgelopen maanden niet echt het geval. Wel het de Amerikaanse centrale bank aangegeven dat de beleidsrente dit jaar te gaan verlagen - wat de goudprijs verder kan opdrijven. De Amerikaanse inflatie was in maart echter hoger dan verwacht en dat heeft de timing van de renteverlagingen onzekerder gemaakt.

Citi ziet nog wel een scenario waarbij goudprijzen een terugval laten zien in mei of juni, maar verwacht "sterke koopsteun" bij een prijs van 2.200 dollar.

LEES OOK: Tempo is er even uit bij beursrally - hardnekkige inflatie zorgt voor nieuwe uitdagingen