• De goudprijs zit sterk in de lift en bedroeg donderdagmiddag 2.041 dollar per troy ounce.
  • Daarmee hikt de goudprijs tegen het record van 2.074 dollar uit augustus 2020 aan.
  • Dat komt volgens goudspecialist Reinoud Bogert van Doijer & Kalff door de hoge inflatie, zorgen over het banksysteem en recordaankopen door centrale banken.
  • Lees ook: Bitcoin versus goud: 10 experts geven aan waar hun voorkeur ligt

De goudprijs zit sterk in de lift en is de laatste weken door de belangrijke psychologische grens van 2.000 dollar gebroken. De prijs bedroeg donderdagmiddag 2.041 dollar per troy ounce en hikt daarmee tegen het record van 2.074 dollar aan uit augustus 2020.

Dat komt volgens goudspecialist Reinoud Bogert van Doijer & Kalff door “een soort explosieve cocktail in de markt” van hoge inflatie, zorgen over het banksysteem en recordaankopen door centrale banken. “Geopolitieke spanningen zijn op dit moment de grote katalysator”, legt hij uit in een persbericht. “Vorig jaar kochten de centrale banken netto 1.136 ton, een absoluut record in de laatste 55 jaar.”

Centrale banken blijven ook dit jaar fors inkopen. Singapore (51 ton), Turkije (45 ton), China (39 ton) en Rusland (31 ton) kochten in januari en februari het meeste in. “Met name Rusland en China willen de oppermacht van de dollar verzwakken en ruilen hun dollarreserves in voor goud”, zegt Bogert. “Bij Rusland speelt ook dat ze uit Swift zijn gezet, het internationale betalingssysteem.”

The World Council wijst erop dat naast centrale banken ook de sieradenbranche en beleggers grote inkopers zijn. Beleggers kochten vorig jaar 10 procent meer goud in en kwamen daarmee boven de 300 ton uit. De inkoop door de sieradenbranche zakte weliswaar iets in (-3 procent), maar de branche neemt met 2.086 ton nog altijd wel enorme hoeveelheden goud af.

De ontwikkeling van de goudprijs per troy ounce uitgedrukt in dollars in de afgelopen tien jaar. Infographic: tradingeconomics.com
De ontwikkeling van de goudprijs per troy ounce uitgedrukt in dollars in de afgelopen tien jaar. Infographic: tradingeconomics.com

Bogert denkt dat de opwaartse trend zich dit jaar voort zal zetten, al kan het nieuwe rentebesluit van de Fed op 3 mei de goudprijs nog even corrigeren. Hij verwacht dat de goudprijs op korte termijn het record van ruim 2.070 dollar kan gaan breken.

LEES OOK: Via een ETF beleggen in goud, zilver, olie en andere grondstoffen: zo doe je dat