• Gordon Ramsay is met bijna 30 miljoen volgers een van de populairste Britse TikTokkers.
  • In zijn filmpjes komen veel krachttermen voorbij en maakt hij recepten van andere mensen belachelijk.
  • Experts en fans proberen de opmerkelijke populariteit van de 54-jarige chef op TikTok te verklaren .
  • Lees ook: 21 dingen die je waarschijnlijk niet wist over tv-kok Gordon Ramsay

Gordon Ramsay, de 54-jarige chef die vaak schreeuwend en vloekend te zien is in zijn enorm succesvolle kookprogramma ‘Hell’s Kitchen’, is razend populair op TikTok, een app die toch vooral bekend staat om het beroemd maken van dansende tieners.

De topkok heeft 29,4 miljoen volgers op TikTok. Dat is meer dan de hele bevolking van Australië en bijna drie keer zoveel als zijn 19-jarige dochter Tilly Ramsay, die zich met haar 9,7 miljoen volgers een plekje verwierf in het programma “Strictly Come Dancing.”

TikTok wordt vooral in verband gebracht met jonge gebruikers, met de 17-jarige Charli D’Amelio als de grootste ster op het platform, op de voet gevolgd door de 21-jarige Khaby Lame.

Ramsay past dan misschien niet binnen het klassieke TikTok-profiel, maar zijn populariteit op de app geeft wel een aantal belangrijke inzichten in de almaar verder evoluerende aard van influencers, zeker op een relatief nieuw platform. Insider sprak met fans en experts over hoe Ramsay zo’n enorme invloedrijke TikTokker wist te worden zonder zijn gedrag aan te passen.

De tv-persoonlijkheid van Ramsay is bij uitstek geschikt voor TikTok

Het TikTok-profiel van Ramsay is een verlengstuk van de welbekende televisiepersoonlijkheid waar hij tientallen jaren aan gebouwd heeft. Soms brengt hij zijn eigen recepten, maar in de meeste filmpjes worden gerechten die fans hebben gemaakt helemaal afgezeken. 

In zijn karakteristieke stijl gaat Ramsay vaak tekeer tegen mensen die hem hebben gevraagd hun recepten te beoordelen. "Man, wat ben je aan het doen met die hotdog?!", schreeuwt hij als er gesmolten kaas op een frankfurter worst wordt gedaan. "Je wordt hier helemaal gek van!", schreeuwt hij over een kipnuggetgerecht dat hij een "Italiaanse tragedie" noemt. 

@gordonramsayofficial

 

#duet with @aldentediva This is definitely a Sunday Supper I’d like to avoid 🤦‍♂️ #ramsayreacts #tiktokcooks #chickenparm

♬ Spongebob - Dante9k

Fans van Ramsay zijn gek op dit soort filmpjes van 30 seconden. "Het belangrijkste voor zijn binding met fans als ik is zijn komische kant en zijn karakter tijdens een uitbarsting naar mensen, daarmee is hij echt hilarisch", zegt de 25-jarige tattoo-artiest Farren Almeida zegt tegen Insider

De filmpjes lijken de kijkers een informelere en ruwere versie van Ramsay te tonen; hij staat vaak in zijn keuken zonder tv-belichting en dramatische geluidseffecten. Maar volgens internetexpert Hussein Kesvani moeten we ons niet voor de gek laten houden en niet vergeten dat het TikTok-personage van Ramsay zorgvuldig gecreëerd is.

"Zijn team heeft uitgevogeld hoe hij zijn vloekende tv-personage marketingtechnisch kan uitbuiten", zegt Kesvani tegen Insider. "Zijn personage heeft een duidelijke richting gekregen: smerig eten", zegt hij verwijzend naar het belangrijkste genre dop Ramsay's kanaal: filmpjes waarin hij andermans kookkunsten afkraakt.

Dat Ramsay echte controverses uit de weg gaat en dit niveau van controle op sociale media weet te behouden, zou kunnen bijdragen aan zijn populariteit. Hoewel hij grove humor bezigt, gaat hij niet de grens over door op de man te spelen. Daarmee heeft hij een delicaat evenwicht gevonden waarvan geen sprake is bij andere publieke figuren als de Britse tv-journalist Piers Morgan, die Kesvani een "goed voorbeeld noemt van iemand die zijn karakter online niet heeft vormgegeven, waardoor hij nu nodeloos agressief overkomt".

Onlangs zei Morgan geen woord te geloven wat Meghan Markle zei in een interview met Oprah Winfrey en dat kwam Morgan op 58.000 klachten te staan, waaronder eentje van Markle zelf.

De content van Ramsay bestaat uit voedsel en beledigen — twee bewezen ingrediënten voor succes op sociale media

De belangrijkste influencers op TikTok hebben altijd een trucje dat ze maar blijven herhalen, van dansjes tot grappige imitaties. Ramsay's truc -het beoordelen van andermans gerechten- bevindt zich op de perfecte plek. Het is waar de obsessie van social media-gebruikers om te posten wat ze eten (en te beoordelen wat anderen eten), en de ongepolijste, ruwe vibe op TikTok elkaar kruisen.

@gordonramsayofficial

 

##duet with @foodmadesimple Maybe if this chef thing doesn’t work out I’ll be a singer…..##ramsayreacts ##tiktokcooks

♬ Nothing - Bruno Major

Volgens Kesvani is eten een van de makkelijkste manieren om mensen betrokken te krijgen op sociale media. "We eten allemaal en hebben allemaal onze 'voedselvoorkeuren', maar internet heeft "een heel nieuw genre gecreëerd dat vooral bedoeld is om je uit de tent te lokken", legt hij uit. "Eten is het klassieke ritueel om gemeenschapszin te creëren, een foto van eten is de klassieke manier om betrokkenheid van de online gemeenschap te krijgen."

De eetfilmpjes van Ramsay maken deel uit van een bredere "beledigingscultuur" die er op sociale media bestaat. In de afgelopen vijf jaar hebben bekende mensen als bijvoorbeeld Chrissy Teigen en James Blunt er een hele sport van gemaakt om politici, sterren en presentatoren op "een epische manier" voor paal te zetten. 

Maar de beledigingen van Ramsay zijn lichtvoetig in vergelijking met de hevige politieke debatten die op Twitter, YouTube en Facebook plaatsvinden. De interacties die Ramsay heeft met zijn volgers op TikTok hebben duidelijke grenzen en beide kanten lijken er vooral de lol van in te zien. Het is erg onwaarschijnlijk dat iemand zich echt aangevallen voelt als hun eten wordt afgezeken, omdat iedereen weet wat ze kunnen verwachten. 

De aantrekkingskracht van Ramsay is een teken dat TikTok zijn gebruikersgroep aan het uitbreiden is

TikTok is bekend om zijn jonge gebruikers, maar juist de lange carrière en de bekendheid van Ramsay zorgt voor succes op het platform. Journalist Chris Stokel-Walker, die het boek "TikTok Boom: China's Dynamite App and the Superpower Race for Social Media" schreef, zegt tegen Insider dat 61 procent van Ramsay's volgers op TikTok ouder dan 25 zijn.

Het succes van Ramsay hangt mogelijk samen met de inspanningen van TikTok een bredere groep gebruikers aan te boren. "Toen ik TikTok sprak, waren ze erg happig om te benadrukken dat ze nu oudere gebruikers hebben en dat twee derde van alle profielen van mensen van boven de 25 is", vertelt Stokel-Walker.

In een verklaring aan Insider wijst TikTok op de populariteit van de app onder verschillende leeftijdsgroepen, die ook blijkt uit het advertentiebeleid. In Britse tv-spotjes zijn onder meer de 64-jarige acteur Stephen Fry te zien en het televisieduo "Ant & Dec" (Antony McPartlin en Declan Donnelly), die vooral populair waren aan het eind van de jaren '90 en het begin van deze eeuw. 

De app lijkt nieuwe gebruikers ook aan te moedigen Ramsay te volgen (voor sommige gebruikers, inclusief de schrijver van dit artikel, is zijn profiel het eerste aanbevolen account om te volgen na TikTok te hebben gedownload in het VK).

Gebruikers die zich voor het eerst aanmelden op het platform krijgen aanbevelingen van "populaire accounts en makers, om een goed begin te maken", laat Michael Djan, die over samenwerkingen en bekende personen op TikTok in het Verenigd Koninkrijk gaat, aan Insider weten. Volgens hem beloont het algoritme content die "actueel en boeiend is en aantrekkingskracht heeft voor onze gemeenschap die vermaakt wil worden."

"Voor mensen die nieuw zijn op TikTok en misschien een beetje onzeker zijn over wat het medium inhoudt, is Ramsay een herkenbaar gezicht van de traditionele televisie. Ze weten precies wat ze van hem kunnen verwachten", zegt Stokel-Walker.

"Als hij een van de eerste accounts is die je gaat volgen na het downloaden van de app, dan weet je zeker dat je niet direct geconfronteerd wordt met vervelende content of dingen die je niet begrijpt."

LEES OOK: Dit is Zhang Yiming, de mysterieuze Chinese miljardair achter TikTok