Google’s experimentele ‘Search Generative Experience’ (SGE), een AI-tool waarmee op het internet gezocht kan worden, maakt met enige regelmaat fouten als het gevraagd wordt om simpele wiskundige problemen op te lossen.

Dat ontdekte de Amerikaanse krant The Washington Post bij het testen van de software, die volgens Google door veel mensen uitvoerig intern is getest.

Bij de lancering van de software in mei vorig jaar stelde Google: “Met de nieuwe generatieve AI functionaliteiten in de zoekmachine, maken we zoeken nog makkelijker, zodat je een onderwerp sneller zult begrijpen, nieuwe standpunten en inzichten krijgt en dingen makkelijker gedaan krijgt.”

Maar dat blijkt niet uit de test van The Washington Post. De krant vroeg SGE naar het vermogen van CEO Mark Zuckerberg van Meta. Volgens de AI verdient hij, een van de rijkste personen ter wereld, “46,24 dollar per uur, of 96.169 dollar per jaar. Dat staat gelijk aan 8.014 dollar per maand, 1.849 dollar per week en 230,6 miljoen dollar per dag”.

Hoewel enkele van de genoemde cijfers een relatie hebben met elkaar in een optelsom, missen anderen, zoals het exorbitant hoge dagloon, enige vorm van logica.

AI-taalmodellen kunnen niet rekenen

Maar SGE is niet het enige AI-taalmodel dat slecht is in het oplossen van wiskundige problemen, alle taalmodellen hebben er moeite mee. De technologie erachter maakt het dat ze namelijk niet kunnen rekenen, omdat deze zijn gebaseerd op het verwerken van taal. De taalmodellen die nu beschikbaar zijn, zijn vooral goed in het herkennen van patronen in taal.

Daarnaast missen de AI-modellen tot dusver nog enige vorm van menselijk redeneren, iets wat nodig is voor het oplossen van wiskundige problemen. Ook hebben ze moeite met het begrijpen wiskundige problemen.

Naar verluidt zou OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, aan een kunstmatige intelligentie werken die specifiek gericht is op het oplossen van wiskundige problemen. Een doorbraak op dit gebied zou namelijk ook kunnen betekenen dat AI-modellen kunnen begrijpen wat ze doen en daarmee zichzelf andere dingen kunnen aanleren.

Betalen voor 'premium' AI-functionaliteiten

Als SGE tegen dit soort eenvoudige problemen aanloopt, wordt het mogelijk lastig voor Google om deze AI in een betaald abonnement te gieten. Toch zou dat volgens de Britse zakenkrant The Financial Times het plan zijn van de techgigant.

Betalende klanten zullen hogere verwachtingen hebben en betrouwbare antwoorden willen zien, zeker als het gaat om relatief bekende personen als Zuckerberg.

"Met onze generatieve AI-experimenten in Search hebben we al miljarden zoekopdrachten geserveerd en we zien een positieve groei in zoekopdrachten in al onze grote markten. We blijven het product snel verbeteren om aan nieuwe gebruikersbehoeften te voldoen", zegt Google tegen de Britse krant.

Klanten met een 'One AI Premium'-abonnement van Google kunnen al gebruik maken van de meest geavanceerde versie van diens chatbot Gemini. Maar het bedrijf moest de functionaliteiten van de software recent ietwat uitkleden, nadat mensen klaagden over het feit dat de AI historisch inaccurate afbeeldingen genereerde van mensen van kleur.

LEES OOK: De introductie van AI-tool Gemini van Google toont nogal wat kinderziekten – sommige analisten roepen om aftreden van topman Pichai