Zoekgigant Google heeft in het derde kwartaal minder verdiend per klik op advertenties die naast zoekresultaten worden getoond. De winst daalde fors, vanwege forse investeringen in onder meer datacenters.

Dat blijkt uit de cijfers die het bedrijf donderdag bekendmaakte.

Google boekte een omzet 16,52 miljard dollar (12,9 miljard euro), 20 procent meer dan een jaar eerder. Analisten rekenden in doorsnee rekenden echter op 16,6 miljard dollar. De winst daalde van 2,97 miljard tot 2,81 miljard dollar.

Last van mobieltjes

Google heeft wat betreft de inkomsten last van het groeiende gebruik van mobieltjes. Consumenten klikken op hun mobieltjes sneller en vaker op betaalde advertenties, maar adverteerders betalen minder per klik omdat deze minder vaak leiden tot een verkoop.

De inkomsten voor Google daalden derhalve met 2 procent, terwijl 17 procent meer advertenties werden aangeklikt.

Meer investeringen

De belangrijkste reden voor de gedaalde winst, zijn de toegenomen investeringen. In de eerste drie kwartalen trok Google 7,4 miljard dollar uit voor investeringen, dat is 45 procent meer dan in 2013. De grootste bedragen worden opgeslokt door nieuwe datacenters. Google maakte in september bekend dat een van de datacenters zal verschijnen in Noord-Oost Groningen. Daarnaast gaat er, zij het veel minder, geld naar bekende projecten als Google Glass en de zelfrijdende auto.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl