Als je ooit wel eens iets op het sociale platform Reddit hebt geplaatst, dan kan je er nu bijna wel zeker van zijn dat het AI-model Gemini van Google daar op getraind wordt. Beide partijen hebben hun krabbels gezet onder een deal waarmee Google toegang krijgt tot de content van Reddit, meldt persbureau Reuters op basis van drie anonieme bronnen.

De overeenkomst zou 60 miljoen dollar (55 miljoen euro) per jaar waard zijn en een model kunnen worden voor andere platformen, stellen de bronnen.

Het past ook goed in de plannen die CEO Steve Huffman van Reddit voor ogen had. In april 2023 liet hij tegenover The New York Times al weten dat hij van plan was om AI-bedrijven te laten betalen voor toegang tot de door gebruikers geplaatste content op zijn sociale platform.

De afgelopen maanden werden er meerdere soortgelijke deals gesloten tussen techbedrijven die grote AI-modellen beheren aan de ene kant en mediapartijen en sociale platformen anderzijds.

Axel Springer, uitgever van onder andere Business Insider, tekende een overeenkomst ter waarde van tientallen miljoenen met OpenAI, de maker van ChatGPT. Andere partijen, zoals veel Nederlandse kranten en The New York Times, kiezen juist voor de tegenovergestelde richting en sluiten hun content af voor AI-bots.

Reddit gaat voor beursgang en verhoogt inkomsten via AI-deal met Google

Er gingen al langer geruchten over dat Reddit met een AI-maker om tafel zou zitten. Dat blijkt nu Google te zijn geweest. De geruchten werden aangewakkerd door de recente zoektocht van Reddit naar nieuwe inkomstenbronnen om winstgevend te worden en een beursgang mogelijk te maken.

Als onderdeel daarvan besloot Reddit makers van apps die toegang verschaffen tot het platform, te verplichten hoge bedragen te betalen Reddit te mogen gebruiken. Iets wat voor ophef op het platform zorgde, waardoor meerdere sub-Reddits - soms met meerdere miljoenen leden - uit protest tijdelijk of zelfs permanent gesloten werden.

Reddit, dat in 2005 werd opgericht, heeft naar eigen zeggen meer dan 70 miljoen dagelijkse gebruikers en poogt al sinds 2021 naar de beurs te gaan. Topman Steve Huffman heeft die stap al een paar keer uitgesteld, omdat hij het platform eerst winstgevend wil maken. De overeenkomst met Google kan dus een opmaat zijn voor een beursgang.

De deal zou Reddit een bedrijfswaarde van minstens 5 miljard dollar hebben gegeven, volgens persbureau Bloomberg.

LEES OOK: Lopen investeerders te hard van stapel met miljardeninvesteringen in AI-startups? Analisten denken dat het dit keer meevalt