REVIEW – Het is weer ’techtober’. Grote smartphonefabrikanten komen in de aanloop naar de feestdagen met hun nieuwe topmodellen.

Ik heb er meerdere getest dit najaar. En na een week met de nieuwe Pixel 3 XL van Google weet ik weer waarom mijn simkaart meestal in een Pixel-telefoon zit.

Dat heeft niet zozeer te maken met het design. Het ontwerp van de Google-toestellen is degelijk en functioneel, maar heeft voor mij niet de wow-factor, ondanks dat Google een aantal verbeteringen heeft doorgevoerd met de Pixel 3 XL.

De meerwaarde van de Pixel-reeks zit ‘m in de software. Dit is Android zoals Google het bedoeld heeft, zonder onnodige toevoegingen van fabrikanten. En de camera is de beste die je in een smartphone zult vinden.

Dit is de Pixel 3 XL van Google:


De Pixel 3 XL heeft alles in huis om een toptoestel te zijn.

Bron: Antonio Villas-Boas/Business Insider

De Pixel 3 XL doet qua specificaties niet onder voor andere hoogwaardige Android-toestellen:

  • Een uitstekend, scherp display
  • High-end prestaties
  • Goede accuduur
  • Waterbestendig
  • Draadloos opladen
  • Een vingerafdrukscanner die snel reageert
  • Een fantastische camera (waarover later meer)

Dit is tegenwoordig min of meer standaard bij vlaggenschepen van Android-fabrikanten, en de Pixel 3 XL stelt niet teleur.

Wel heeft het toestel 'slechts' 4 GB aan RAM-geheugen. De vraag is of dat op de lange termijn genoeg zal zijn. Ook kan de glazen achterkant snel krasjes vertonen.


De Pixel 3 XL heeft iets extra's wat de meeste Android-telefoons niet hebben: een pure Android-ervaring zonder fratsen.

Bron: Hollis Johnson/Business Insider

Google heeft zowel de hardware als software van de Pixel 3 XL ontworpen. Daardoor is alles op elkaar afgestemd, net als bij de iPhone.

Dit is de volledige Google-ervaring, zonder onnodige toevoegingen van Samsung, LG of een andere fabrikant.

De Pixel met Android 9.0 Pie is een geoliede machine. Alles draait soepel en de Pixel-telefoons krijgen razendsnel software-updates. Dat is bij andere Android-makers lang niet altijd zeker.


De inkeping boven aan het scherm is groot, maar niet storend.

Bron: Hollis Johnson/Business Insider

Op foto's lijkt de 'notch' enorm, maar in de praktijk heb je daar nauwelijks last van. Ik heb de Pixel 3 XL een week gebruikt en mij valt de inkeping niet meer op. Mooi is anders, maar dit is zeker geen dealbreaker.


De camera is uitmuntend.

Bron: Antonio Villas-Boas/Business Insider

Ik heb foto's gemaakt met veel Android-telefoons, van de Galaxy S9 tot de OnePlus 6. De Pixel 3 XL heeft zonder twijfel de beste camera.

Op Pixel-foto's is veel meer detail te zien en het contrast tussen de lichte en donkere plekken is perfect in balans. De afbeeldingen zien er realistisch uit, veel natuurlijker dan bij Samsung-toestellen die bekendstaan om de verzadigde kleuren. En de iPhone XS heeft de neiging om lichte delen van de foto's te overbelichten.


De portretmodus is erg goed, ook al heeft de Pixel 3 XL maar een enkele lens.

Bron: Antonio Villas-Boas/Business Insider

Google gebruikt geen dubbele lens voor de portretmodus, maar moet het hebben van software en rekenkracht om de afbeelding te analyseren en de achtergrond te vervagen. Dat lukt erg goed.

Met de Pixel 3 XL kun je nu ook de hoeveelheid blur aanpassen nadat je de foto hebt genomen, net als bij de iPhone XS.


Met Super Res Zoom kun je fatsoenlijke foto's maken als je digitaal inzoomt.

Google heeft nieuwe camerasnufjes in de Pixel 3 XL gestopt, waaronder Super Res Zoom. Daarmee kun je volgens Google digitaal inzoomen zonder kwaliteitsverlies.

In de praktijk zijn de foto's niet zo goed als smartphones die een tweede telelens hebben voor optische zoom, maar het resultaat is beter dan bij de Pixel 2.

Dat Google digitale zoom via slimme software kan verbeteren is knap. En het kan alleen maar beter worden in de toekomst.


Ik neem niet zoveel selfies, maar de groothoeklens aan de voorzijde verandert dat misschien.

In die enorme 'notch' aan de voorzijde zitten twee camera's verstopt: een normale lens en een groothoeklens. Met name die laatste is handig, omdat je bij selfies de telefoon vlak voor je houdt. Met een groothoeklens krijg je zo meer in beeld.


De Pixel 3 XL heeft in Europa een adviesprijs van 949 euro. Daarvoor krijg je het beste Android-toestel van dit moment.

Bron: Hollis Johnson/Business Insider

Net geen duizend euro klinkt als veel geld voor een smartphone met een lelijke notch en een grote 'kin' aan de onderkant. Er zijn zeker mooiere telefoons op de markt, dat is waar.

Maar de Pixel 3 XL heeft veel meer te bieden. De Android-ervaring is ongeëvenaard en de camera is de beste die je nu in een smartphone zult aantreffen.

Als je op zoek bent naar een Android-telefoon met een groot scherm, dan is de Pixel 3 XL de beste koop. Heb je een iets kleiner budget, wacht dan op de OnePlus 6T die vanaf 6 november verkrijgbaar is.

De Pixel 3 XL is vanaf 2 november verkrijgbaar in de kleuren wit, zwart en lichtroze. Of en wanneer de telefoons in Nederland en België verkrijgbaar zijn, is nog niet bekend.

Bekijk ook de review die The Verge maakte van de Google Pixel 3 en Pixel 3 XL:

LEES OOK: 8 redenen waarom je beter een iPhone 7 kunt kopen dan een iPhone XR, XS of XS Max