Google gaat voor de energievoorziening van zijn nieuwe Nederlandse datacenter in de Eemshaven gebruikmaken van een compleet windmolenpark.

Het Amerikaanse concern koopt alle energie in van een nabijgelegen windmolenpark van Eneco dat nu nog in aanbouw is. Daarover hebben Google en Eneco dinsdag afspraken gemaakt.

Het gaat om een tienjarig contract dat begin 2016 ingaat. Het windmolenpark wordt momenteel gebouwd in Delfzijl. De deal zorgt ervoor dat het nieuwe 600 miljoen euro kostende datacenter van Google in de Eemshaven vanaf het begin op volledig lokaal opgewekte duurzame energie kan draaien.

Het nieuwe windmolenpark bestaat uit negentien turbines met een totale gezamenlijke capaciteit van 62 megawatt. Dat is genoeg om zo’n 50.000 huishoudens van stroom te voorzien.

Datacentrum Google in Eemshaven

In het gebied moet een gigantisch datacentrum van Google verrijzen. De faciliteit biedt straks ruimte aan vele tienduizenden servers van het internetbedrijf en wordt daarom gerealiseerd op een terrein dat meer dan veertig voetbalvelden groot is. Het project levert de regio veel banen op.

Google gaat 600 miljoen euro investeren over een periode van vier jaar. zei Francois Sterin, directeur van Google’s afdeling wereldwijde infrastructuur, afgelopen september bij de aankondiging van de investering.

Het project levert volgens hem meer dan 150 permanente nieuwe banen op voor de provincie Groningen. In 2016 wordt begonnen met de bouw van het datacenter, dat in 2017 klaar moet zijn.

Het datacentrum moet ruimte bieden aan vele tienduizenden servers van het internetbedrijf en het wordt daarom gerealiseerd op een terrein dat meer dan veertig voetbalvelden groot is. Uitgaande van een voetbalveld van 105 bij 68 meter komt dit neer op een vierkant gebied van omgerekend ongeveer 534 meter bij 534 meter.

Grote datacentra in Nederland

Nederland is populair als het aankomt op het bouwen van datacentra. Zo bouwt Microsoft aan een groot datacentrum in Middenmeer (Noord-Holland) en er zit een groot datacentrum van i3D.net in Rotterdam.

Verder zijn er verschillende datacentra in de buurt van Amsterdam, Schiphol en bij Den Bosch. Dat heeft volgens een woordvoerder van Nederland ICT en hoofdredacteur van technologiewebsite Tweakers Wilbert de Vries onder meer te maken met de goede infrastructuur in Nederland.

Tussen de Verenigde Staten en Europa lopen centimeters dikke zeekabels van soms wel 15.000 kilometer lang. Van de 15 transatlantische zeekabels lopen er 11 via Nederland. Bovendien heeft Nederland met de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) een belangrijk internetknooppunt in huis.

Vanuit dat knooppunt komen weer prima werkende ‘hubs’. Zo is er een rechtstreekse lijn tussen de AMS-IX en Groningen ,,Verder zal Google hebben gekeken naar het opleidingsniveau van ICT’ers en de locatie. Je moet het centrum kunnen koelen, en dat gaat hier beter dan in bijvoorbeeld Zuid-Europa’’, aldus de woordvoerder van Nederland ICT. ,,IJsland of Groenland is natuurlijk nog koeler, maar daar heb je weer geen goede infrastructuur.’’

Een datacentrum, zoals ook Google dat wil bouwen, dient voor gegevensopslag. Er worden steeds meer gegevens gestald in bijvoorbeeld de cloud en dat moet ergens blijven.

De digitale opslagruimte op de computers in de datacentra dienen daarvoor. In het geval van Google worden daar dus bijvoorbeeld foto’s die iemand in de cloud zet, of YouTube-filmpjes opgeslagen. Hetzelfde doen andere bedrijven in hun datacentra of bijvoorbeeld op de AMS-IX. Daar stalt Netflix kopieën van hun film-materiaal.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl