E-maildienst Gmail van Google krijgt de grootste facelift in jaren.

Dat meldde Google zelf in een blogpost op zijn eigen website woensdag. Sommige functionaliteiten zijn aanvankelijk alleen beschikbaar voor bedrijven die gebruikmaken van G Suite, de betaalde versie.

Allereerst krijgt Gmail dus een nieuw uiterlijk, maar ook een paar handige nieuwe eigenschappen waardoor je minder hoeft te klikken en sneller kunt werken. Als jouw account tot de gelukkigen behoort, kun je nu al een kijkje nemen bij ‘Try out the new Gmail’ onder Instellingen.

Dit zijn alle veranderingen:


Integratie met andere Google-apps zoals Calendar, Keep en Tasks stond hoog op de agenda bij de internetgigant. Je kunt deze nu via een zijpaneel benaderen.

Foto: Google

Als je op een icoontje in het paneel klikt, klapt het uit zodat je scherm gedeeld is tussen Gmail en een preview van de betreffende app. Je hoeft dus niet langer van tabbladen te wisselen om je agenda erbij te pakken.

Ook apps van derde partijen zouden hiermee compatibel moeten zijn, zoals bijvoorbeeld Trello.


De knoppen om een mail te archiveren, verwijderen of te markeren als ongelezen, verschijnen nu als opties wanneer je over een bericht zweeft met de muis.

Foto: Google

Een nieuwe optie in dit rijtje is 'snoozen', die al eerder zijn intrede deed op mobiele versies van Gmail en Inbox. Hiermee kun je berichten uit je inbox weren totdat de tijdslimiet verstreken is.

Foto: Google

De optie 'Nudging' (duwtje geven) is vergelijkbaar. Dan krijg je een paar dagen na ontvangst van een mail de vraag of je wil reageren.

Foto: Google

Je kunt twee soort Nudging tegenkomen: binnenkomend en uitgaand. Je zult een notificatie te zien krijgen als je na twee of drie dagen nog niet gereageerd hebt op een berichtje, maar ook als je een antwoord verwacht op een verzonden mail.

Deze nieuwe eigenschap gebruikt Google niet voor elke mail, want dat zou te veel extra notificaties opleveren. Kunstmatige intelligentie vertelt je inbox welke mails wel of niet belangrijk zijn voor een dergelijk 'duwtje'. Inhoud en contacten zijn hierbij leidend.


Je kunt bijlages direct openen, omdat ze nu als 'bubbeltjes' onder de onderwerpregel verschijnen.

Foto: Google

Nog een feature die al op mobiel te gebruiken was: Smart Reply. Met behulp van kunstmatige intelligentie doet Gmail suggesties voor antwoorden op een bepaald bericht.

In het rode vierkant zie je de suggesties die Google biedt op basis van de eerdere berichten. Foto: Android Authority/David Imel

Google springt ook in op de behoefte om meer controle over onze eigen cyberveiligheid. Je kunt straks de zogenoemde 'vertrouwelijke modus' activeren.

Foto: Google

Binnen deze modus geef je e-mails een verloopdatum mee of kun je eerder verzonden berichten herroepen.


Stuur een e-mail in vertrouwelijke modus en de ontvanger krijgt een notificatie dat er een einddatum aan het bericht is gekoppeld. Na die datum kan de ontvanger niet langer doorsturen, downloaden of kopiëren.

Foto: Google

Op de smartphone krijgt Gmail ook updates. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om alleen notificaties te ontvangen voor belangrijke berichten (of afzenders).

Foto: Google

Daarnaast gaat Google een overvloed aan nieuwsbrieven te lijf door suggesties te doen om je af te melden voor bepaalde updates als je mails van die ene webshop al maandenlang niet geopend hebt.

LEES OOK: Heb jij ook zoveel ongelezen mails? 5 tips om je inbox te temmen