Google investeert 600 miljoen euro in de bouw van een nieuw datacenter op bedrijventerrein Westpoort in Groningen. Dit wordt het vierde datacenter van het techbedrijf in Nederland. Tot nu toe heeft Google 3,8 miljard euro in Nederland geïnvesteerd, zo maakte het bedrijf bekend.

Google beschikt al over een groot datacenter in de Eemshaven in de provincie Groningen. Bij Winschoten en ten westen van de stad Groningen zijn dependances. Zulke complexen staan erom bekend dat ze relatief veel stroom verbruiken.

Volgens het bedrijf is het nieuwe datacenter nodig om aan “de groeiende vraag naar onze AI- en cloudservices” te kunnen voldoen. “We investeren in lokale projecten voor groene energie, waarmee we groene energie naar het lokale elektriciteitsnet kunnen brengen”, stelt het Amerikaanse techbedrijf.

Google heeft datacenter nodig voor clouddiensten en AI

“Organisaties en overheden in Nederland maken steeds vaker de overstap naar de cloud. In de afgelopen vijf jaar is het gebruik van cloud computing onder bedrijven in Nederland bijna verdubbeld. De groeiende vraag is de reden waarom Google investeert in een digitale infrastructuur die de toegang tot informatie voor iedereen helpt vergroten”, staat in een persverklaring.

Google maakte eerder dit jaar bekend dat de datacenters gaan draaien op windenergie uit de Noordzee. Het techbedrijf had daarover een deal gesloten met samenwerkingsverbanden van Eneco en Shell. Zij leveren de elektriciteit voor de gebouwen van het techbedrijf.

Google heeft ook al datacenters in Denemarken, Finland, België en Ierland. In dat laatste land is ook het Europese hoofdkantoor van Google.

LEES OOK: De introductie van AI-tool Gemini van Google toont nogal wat kinderziekten – sommige analisten roepen om aftreden van topman Pichai