Het is gedaan met de gratis lunch bij Google. Tenminste, voor sommige flexwerkers. Ingehuurde ingenieurs of leveranciers moeten voortaan betalen voor de lunch.

Google verplaatste recent een groep flexwerkers van zijn campus in Silicon Valley naar het nabijgelegen San Jose. De groep van ongeveer honderd werknemers die moest verkassen ontdekte dat niet alleen de werkplek veranderde. Ze mogen niet langer genieten van verschillende gratis bedrijfsrestaurants, blijkt uit onderzoek van Business Insider.

De tijdelijke krachten in San Jose kunnen voorverpakte broodjes en andere etenswaren uit een koelkast halen en er is een magnetron om spullen op te warmen. Er zijn beveiligingscamera’s geïnstalleerd om te controleren dat flexwerkers het juiste bedrag afrekenen bij de zelfscankassa’s.

Dat nogal wennen na jaren gratis lunchen in de luxe kantines van Google.

Verschil in arbeidsvoorwaarden

De gratis maaltijden waren een aantrekkelijk extraatje. Het is onderdeel van een uitstekend arbeidsvoorwaardenpakket van de techgigant. Google heeft ook een zeer goede ziektekostenverzekering. Maar Google biedt de extra arbeidsvoorwaarden steeds vaker uitsluitend aan fulltime werknemers.

Voor de tijdelijke, verkoopondersteunende en contractuele werknemers bij Google gelden andere voorwaarden. Zij worden intern wel ‘TVC’s’ genoemd, dat staat voor ‘Temporary, Vendor, Contractor’. Werken bij Google is voor hen misschien niet meer de droombaan met uitstekende voorwaarden. Toch zijn de TVC’s voor Google een factor van betekenis. Zij zouden meer dan de helft van Google’s totale personeelsbestand uitmaken.

“Het is teleurstellend en geeft me het gevoel dat Google zo min mogelijk met ons te maken wil hebben. Het gebrek aan communicatie tijdens het hele proces laat een bijzonder zure smaak na”, vertelde een tijdelijk ingehuurde kracht aan Business Insider.

Lees ook op Business Insider

GOVO-vestigingen minder luxe dan GOGO-gebouwen

Google bevestigt dat sommige vestigingen minder extra’s en voorzieningen bieden dan andere. De kantoren in San José ziet Google als GOVO’s: Google-Operated, Vendor-Occupied gebouwen. Bij GOVO’s zijn minder voorzieningen dan op de Google-campussen. Dat zijn GOGO’s: Google-Owned, Google-Operated gebouwen.

Google vertelde Business Insider dat de meeste van zijn verkoopondersteunende medewerkers in GOVO’s werken. Denk bijvoorbeeld aan mensen die klantondersteuning bieden.

Wanneer Google nieuwe activiteiten start, heeft de onderneming meer externe expertise en ondersteuning nodig. “Soms kan het werk het beste worden gedaan door Google-medewerkers, andere keren door gespecialiseerde bedrijven”, vertelde een woordvoerder van Google aan Business Insider. “We streven ernaar om werkplekken en economische kansen te creëren die werken voor zowel de mensen die we direct in dienst hebben als voor ons uitgebreide personeelsbestand van leveranciers, tijdelijk personeel en onafhankelijke aannemers.”

Verschuiving in bedrijfscultuur

Google riskeert de bedrijfscultuur te schaden door onderscheid te maken in type personeel aan de hand van het soort contract. Het hoofdkantoor van Google in Mountain View en de internationale satellietkantoren van Google hebben tal van  restaurants waar werknemers gratis kunnen eten.

Het zijn geen bedrijfskantines maar echte restaurants voor ontbijt, lunch en diner met hun eigen gespecialiseerde keukens, zoals Mexicaans en Indiaas. De Instagram-foto’s van Google-medewerkers kunnen je doen watertanden. Je ziet borden met langzaam geroosterde eend, culinair verantwoorde zeeduivel en Italiaanse ijsdesserts.

De tijdelijke medewerkers die nu in de kantoren in San Jose werken, kregen pas drie dagen voor de verhuizing te horen dat ze op hun nieuwe plek voortaan zelf moesten betalen voor hun maaltijden. Ook andere voordeeltjes vervielen na de verhuizing. Dat zegt een bron die werkt op een technische afdeling.

‘Ik zou ontslag nemen’

De bronnen die anoniem willen blijven vertelden Business Insider dat ze qua lunch in San Jose een forse stap terug doen. Voortaan is het kiezen uit koelvitrines met sandwiches, burrito’s en tosti’s. Bij de kassa’s moet je zelf je producten scannen en er hangen beveiligingscamera’s naast de kassa’s.

“Persoonlijk zou ik ontslag nemen”, zegt één van de huidige TVC-werknemers, die nog wel op een kantoor werkt met het gratis eten, maar die heeft gehoord van de omstandigheden in een San Jose-vestiging.

Of Google nog iets bijdraagt aan de eenvoudige, betaalde maaltijden heeft een Google woordvoerder niet bevestigd. De woordvoerder noemde wel dat er gratis snacks en dranken zijn in het kantoor van San Jose. Ook zijn er magnetrons en koelkasten waar je je eigen spullen in kan zetten. Dat is een vergelijkbaar met faciliteiten die veel bedrijven in de VS bieden.

Lees meer: