Als de opslagruimte van je smartphone weer eens aan zijn limiet zit, zijn het vaak de foto’s die je als eerste verwijdert.

Maar eigenlijk is er geen enkele reden om snel al je oude foto’s weg te gooien, met de keur aan betaalbare en gratis cloudoplossingen die momenteel voorhanden zijn.

Zo kunnen gebruikers van een iPhone zelfs beschikken over twee opslagdiensten, het standaard meegeleverde Apple Foto’s en Google Foto’s.

Het voordeel van de eerste is dat de app een back-up kan maken van je bestanden op iCloud. Google Foto’s is handig doordat het gebruikmaakt van de uitstekende kunstmatige intelligentie van Google.

We vergeleken beide diensten en ontdekten dat Apple Foto’s de duidelijke winnaar is voor zowel de gemiddelde iPhone-gebruiker als technisch onderlegde fotografen.

Zie hieronder de vergelijking:


Gebruiksgemak

Bron: Screenshot / Business Insider

We bekijken als eerste het gebruiksgemak van beide apps.

Apple Foto's is standaard geïnstalleerd op elke iPhone, iPad en Mac. Als je een back-up van je foto's maakt op iCloud, kun je ze makkelijk via andere Apple-apparaten bekijken, of via een app op Windows-apparaten of een webbrowser.

Bovendien werkt Apple Foto's samen met Apple TV, handig voor als je je vakantiekiekjes op een groot scherm wil bekijken.


De gratis app van Google Foto's is te gebruiken op zowel Android-toestellen als iOS-apparaten. En de volledige versie van de dienst is toegankelijk via elke webbrowser. Via een Chromecast kun je je foto's tonen op een groot scherm.


Foto's bewerken

Foto: source Screenshot / Business Insider

Een ander groot verschil tussen beide diensten is de mogelijkheden om foto's te bewerken. Apple Foto's biedt een breed scala aan mogelijkheden, zoals het aanpassen van kleurinstellingen en niveaus, net als een gevarieerd aanbod aan automatische correcties.


De bewerkmogelijkheden van Google Foto's richten zich meer op stijlvolle filters en geautomatiseerde kleurcorrecties. Als je echt grote aanpassingen wilt doen, heb je waarschijnlijk speciale software nodig.

Bron: Screenshot / Business Insider

Kosten van opslag in de cloud

Bron: Screenshot / Business Insider

Voor deze demonstratie hebben we enkele foto's geüpload naar elke dienst. Beide apps bieden een selectie van betaalde diensten voor degene die heel veel foto's willen uploaden.

iCloud van Apple biedt iPhone- en iPad-gebruikers 5 GB aan gratis opslagruimte in de cloud. Betaalde diensten beginnen bij 0,99 euro per maand voor 50 GB.

Mocht je meer ruimte nodig hebben, dan biedt Apple je ook 200 GB voor 2,99 euro per maand. Er is ook een optie voor 2 terabyte (TB), die 9,99 euro per maand kost.

Noemenswaardig is dat opslag niet per se gebruikt hoeft te worden voor foto's. Je kunt ruimte in iCloud ook gebruiken voor back-ups of andere zaken.


Google Foto's biedt gratis, ongelimiteerde opslag voor foto's en video's, maar de dienst beperkt dan wel de kwaliteit van je fotomateriaal.

Bron: Screenshot / Business Insider

Er zit een addertje onder het gras bij de gratis opslag bij Google Foto's: niet betalen betekent dat de dienst de kwaliteit van je foto's maximeert op 16 megapixels (of 1080p). Mochten je foto's van betere kwaliteit zijn, betekent dat dus dat Google Foto's ze downgrade.

Je merkt er niet veel van als je Google Foto's voornamelijk gebruikt voor foto's gemaakt met je smartphone. Maar wie foto's maakt met een spiegelreflexcamera en de originele bestanden op wil slaan, moet de portemonnee trekken.

De eerste 15 GB zijn gratis, 100 GB kost je 1,99 euro per maand, 1 TB kost je 9,99 euro per maand en voor 10 TB betaal je 99,99 euro per maand.

Net als bij Apple is het ook bij Google Drive niet verplicht om je opslag uitsluitend te gebruiken voor foto's. Je kunt er boeken, muziek, video's of wat dan ook opslaan. Onthoud alleen dat foto's van heel hoge kwaliteit een flink beslag leggen op je opslaglimiet.


Delen

Bron: Screenshot / Business Insider

De wereld hang van online connecties aan elkaar. We delen en posten foto's alsof het een lieve lust is. Op dit vlak heeft Apple Foto's een duidelijke voorsprong op Google Foto's.

Via Apple Foto's is het ontzettend makkelijk om je foto's te delen en sturen naar je social media, vrienden of familie. Welk apparaat ze ook gebruiken. De ontvanger hoeft niet in het bezit te zijn van een iCloud-account om ze te openen.

Plus, iCloud-gebruikers kunnen Apple Foto's gebruiken om Gedeelde Folders aan te maken. Die geven meerdere gebruikers de toegang om foto's aan het bewuste album toe te voegen. Enorm handig voor het delen van grote aantallen foto's van bijvoorbeeld je vakantie of je feest, al is het vooral handig voor groepen waarbij elk lid een iCloud-account heeft.


Aan de andere kant is Google vrij beperkt in zijn deel-functies.

Bron: Screenshot / Business Insider

Een van de grootse minpunten van Google Foto's is dat als je een foto via e-mail verstuurd, de ontvanger een link krijgt zoals hierboven afgebeeld. De ontvanger is verplicht om de foto's via Google Foto's te bekijken, in plaats van een kopie van de bestanden.

Dit betekent dat je vrienden een webbrowser of een aparte app moeten openen en zich langs wat inlogschermpjes moeten worstelen. Dit allemaal om de afbeelding te kunnen zien.

De apps voor smartphones zijn overigens wat minder irritant.

E-mailen is nog frustrerend, maar via Google Foto's kun je op Android en iOS tenminste wel snel foto's snel in een sms plaatsen of uploaden naar Facebook, Twitter en andere socialmediakanalen. je kunt de afbeeldingen direct delen met andere gebruikers van Google Foto's, via een eenvoudige notificatie.


Zoeken

Bron: Screenshot / Business Insider

Zoals te verwachten valt, verslaat Google Apple als het gaat om zoeken.

Google Foto's analyseert automatisch je foto's en identificeert de mensen, plaatsen en zaken. Daardoor kun je de foto's doorzoeken op basis van onderwerpen.

Een voorbeeld: als je snel wilt zoeken naar foto's van je bezoek aan Disneyland, kun je bijvoorbeeld de zoekterm vuurwerk invoeren. Google toont dan automatisch de foto's waarop vuurwerk afgebeeld staat.


Apple Foto's heeft die instelling niet. Zoeken in een groot aantal foto's kan dan ook een tijdje duren.

Bron: Screenshot / Business Insider

Met Apple Foto's kun je wel handmatig je foto's van tags en onderwerpen voorzien, maar dit is nogal tijdrovend. Ook de Apple-software kan gezichten herkennen, waardoor je wel makkelijk kunt zoeken naar personen op je foto's. Maar het vinden van een foto met een bord pasta is geen doen.


Privacy

Bron: Google

Het volgende addertje onder het gras bij Google Foto's is dat de techniek die Google gebruikt om je foto's te scannen op zoiets als vuurwerk ook gebruikt wordt om je persoonlijke data te verzamelen en op te slaan.

Het is hetzelfde als wat Google doet met Gmail. Het algoritme van Google zoekt naar patronen in jouw fotocollectie en voegt dat toe aan het algehele profiel dat de zoekgigant maakt van jouw gewoonten. Lees er hier meer over.


Als je je echt zorgen maakt om je privacy, dan is Apple Foto's een betere optie.

Bron: Dave Smith/Business Insider

Apple heeft de privacy van zijn gebruikers altijd hoog in het vaandel staan bij het ontwikkelen van software en apparaten. Zodoende verzamelt het geen persoonlijke data via je geüploade foto's.


Interface

Bron: Screenshot / Business Insider

Zelfs zonder de technologie die de analyses uitvoert, kent Apple Foto's enkele fantastische tools om een en ander te organiseren - zeker op de Mac.

Een van de meest fijne tools is Smart Albums, die automatisch je foto's en video's sorteert om basis van camerasettings en bestandstype. Vooral handig voor fotografen die een spiegelreflexcamera gebruiken.


Google Foto's leunt meer op algoritmes.

Bron: Screenshot / Business Insider

Als je een album wilt maken met Google Foto's moet je dat zelf doen, foto voor foto. Anders neemt het algoritme van Google het van je over.

De dienst sorteert automatisch foto's op thema's, stopt ze in een collage en genereert zelfs slideshows met een muziekje. Heel fijn, maar je moet er wel wat controle voor loslaten.


Het oordeel: Apple Foto's werkt netjes en krachtig en is de overduidelijke winnaar.

Bron: Screenshot / Business Insider

Apple Foto's biedt een breed scala aan tools om je foto's te ordenen en te bewerken. Tools die ervoor zorgen dat je bij Apple het meeste waar voor je geld krijgt. Bovendien is het met Apple makkelijker om je foto's te delen en is je privacy beter gewaarborgd.

Om het meest van Apple Foto's te profiteren, moet je wel alles uit de Apple-producten halen. Dus een iPhone en Mac bezitten. Als je dat hebt en doet, is Apple Foto's verrassend compleet. En kan het zelfs Google verslaan.