Google stopt met het maken van tablets.

Een woordvoerder van Google laat aan Business Insider weren dat het techbedrijf is gestopt met de productie van twee nog niet op de markt gebrachte tablets en niet zal komen met een opvolger voor de Pixelbook Slate. Google gaat in plaats daarvan meer investeren en aandacht besteden aan de Pixelbook-laptops.

Dat betekent niet het einde van Chrome OS, het besturingssysteem van Google voor de laatste tablets en de Pixelbook-laptops. Het bedrijf maakt gewoon geen tablets meer die op die software draaien.

“Chrome OS is erg populair geworden en we blijven samenwerken met ons ecosysteem van partners voor laptops en tablets. Google zet wat de eigen hardware betreft vol in op Chrome OS-laptops en blijft Pixel Slate ondersteunen”, liet een woordvoerder van Google donderdag weten aan Business Insider.

De Google-medewerkers die de nog niet op de markt gebrachte tablets aan het ontwikkelen waren, zijn woensdag op de hoogte gesteld van het nieuws. De meeste van hen zijn overgeplaatst naar de afdeling die zich bezighoudt met de Pixelbook-laptops en de rest gaat werken aan “geheime projecten”.

De tablets waar aan gewerkt werd, waren kleiner dan de 12,3-inch Pixelbook Slate die in oktober op de markt kwam en zouden ergens volgend jaar gelanceerd moeten worden, liet de woordvoerder weten. Maar na testen bleek dat de apparaten niet voldeden aan de kwaliteitsstandaarden van het bedrijf. Daarop is besloten de hele tabletlijn te schrappen.

Google heeft ook al een hele geschiedenis achter de rug met het produceren van tablets. De allereerste tablet, de Pixel C, die in 2015 op de markt kwam kreeg hele slechte recensies. De ervaren techjournalist Walt Mossberg schreef dat de Pixel C "een duidelijke les was in wat Google niet moet doen als het de eigen hardware en software wil integreren". En de Pixel Slate, een tablet die zich gedraagt als een laptop en was bedoeld om de strijd aan te gaan met de Surface Pro van Microsoft en de iPad Pro van Apple, kreeg net zo'n koude ontvangst.

Google verwacht zijn nieuwe laptops op z'n vroegst ergens in de loop van dit jaar op de markt te brengen.