In 2015 gooide Google zijn complete bestuursstructuur om toen de zoekmachine onder de vleugels kwam van moederbedrijf Alphabet.

De kernactiviteiten – zoekopdrachten, YouTube en Android – zouden deel blijven uitmaken van Google, maar veel activiteiten werden apart gezet als startups met eigen CEO’s.

Deze topbazen bij Alphabet heten weliswaar geen Larry, Sergey of Sundar, maar hou ze in de gaten.

In 2015 ging de bedrijfsstructuur van Google compleet op de schop, toen de zoekmachine onder de vleugels kwam van moederbedrijf Alphabet.

De kernactiviteiten – zoekopdrachten, YouTube en Android – bleven onderdeel van Google en onder de hoede van CEO Sundar Pichai. De rest werd opgebroken in kleinere afzonderlijke bedrijven. Maar allemaal vallen ze onder het nieuwe Alphabet.

Deze niet-Google bedrijven worden meestal omschreven als ‘Other Bets’, zoals ze ook worden genoemd in de financiële verslagen van Alphabet.

En hoewel hun inkomsten en winsten elk kwartaal op één grote hoop worden gegooid, hebben deze “Other Bets” bar weinig gemeen en variëren ze van bedrijfjes die zich bezig houden met verouderingsprocessen en zelfrijdende auto’s tot een dronebezorgbedrijf.

Net zo divers als de bedrijven zijn de CEO’s van de Other Bets. Eentje was een wonderkind dat op 17-jarige leeftijd een extreem succesvolle videogame maakte, de ander is de grootste aandeelhouder van Apple. Opmerkelijk: er zit geen enkele vrouw bij de CEO’s van de Other Bets.

Bekijk het overzicht hieronder:


CEO Dinesh Jain van Access

Foto: Access CEO, Dinesh Jain 

Met Access wil Alphabet overal sneller internet leveren. Het bedrijf heeft twee diensten: Google Fiber en Webpass. Google Fiber levert internet direct aan de consument via glasvezelkabel. Webpass – dat gebruik maakt van point-to-point draadloze technologie – is beschikbaar in 7 Amerikaanse steden. 

En dit is de CEO: Dinesh Jain, een veteraan uit de kabel- en telecomindustrie, werd in februari 2018 de nieuwe CEO van Access. Daarmee werd hij de derde topman in net iets meer dan een jaar die de opdracht kreeg om focus aan te brengen in een bedrijf dat in 2016 een forse ontslagronde achter de rug had en plannen voor uitbreiding van de glasvezelbusiness in de ijskast wilde zetten. Jain was eerder operationeel directeur van Time Warner Cable.


CEO Arthur Levinson van Calico

Foto: Calico CEO Arthur Levinson. Bron: YouTube/Screenshot

Calico is een onderzoeksbedrijf van Alphabet. De focus ligt op het tegengaan van veroudering en het bestrijden van ziekten die samenhangen met veroudering. Kort samengevat: Calico zoekt manieren om ons langer te laten leven. Calico wordt beschouwd als de meest geheimzinnige van de Other Bets. 

En dit is de CEO: in september 2013 werd Arthur Levinson CEO van Calico. Daarvoor was hij de baas van biotechreus Genentech.

Levinson is niet alleen de Grote Roerganger bij Calico, hij is sinds 2011, toen mede-oprichter Steve Jobs van Apple overleed, ook nog eens president-commissaris bij Apple. Levinson is ook Apples grootste individule aandeelhouder.


CEO Demis Hassabis van DeepMind

Foto: DeepMind CEO Demis Hassabis. Bron: Google DeepMind

In 2010 opgericht in Londen, in 2014 gekocht door Google. Het bedrijf DeepMind houdt zich bezig met kunstmatige intelligentie en is misschien wel het meest bekend van AlphaGo, de spelcomputer die profspelers verslaat met het Japanse bordspel Go. 

De missie van het bedrijf? De creatie van lerende systemen die de lastigste wetenschappelijke noten kunnen kraken. Afgelopen jaar integreerde Google de gezondheidstak van DeepMind bij de eigen gezondheidsdivisie. 

En dit is de CEO: Demis Hassabis was als kind een schaakwonder, dat op 17-jarige leeftijd mede aan de wieg stond van het populaire videospel Theme Park. Hassabis richte diverse gamebedrijven op en startte in 2010 met DeepMind. In 2016 noemde The Guardian Hassabis “de superheld van de kunstmatige intelligentie”.


CEO David Krane van GV

Foto: GV-topman David Krane. Bron: GV

GV (voorheen Google Ventures) is de durfinvesteerder van Alphabet die zich aanvankelijk richtte op startups, maar in 2015 met 4,5 miljard dollar belegd vermogen de focus verlegde naar investeringen in meer volwassen bedrijven.

GV staat bekend om zijn “design sprint”, een vijfdaags proces voor het ontwerpen van prototypen en het testen van nieuwe ideeën. 

En dit is de CEO: David Krane begon bijna 20 jaar geleden bij Google als director of global communications & public affairs. Hij nam in 2016 de positie van CEO over bij GV toen oprichter Bill Maris het bedrijf verliet. Opmerkelijke investeringen van Krane zijn participaties in Uber, Nest en Blue Bottle Coffee.


Founding Partner David Lawee van CapitalG

Foto: Capital G Founding Partner David Lawee. Bron: CapitalG

CapitalG (het vroegere Google Capital) is het investeringsfonds van Alphabet dat zich richt op bedrijven die al even op de rails zijn (zogeheten later-stage companies). Het initiële idee achter CapitalG was om jonge bedrijven toegang te verschaffen tot de experts van Google, maar volgens CapitalG lopen de geldstromen onafhankelijk van Google. Bekende investeringen zijn die in Lyft, Airbnb, Looker en Cloudflare.

En dit is de CEO: David Lawee begon in 2005 bij Google als de eerste vicepresident Marketing. Later ging Lawee werken bij corporate development, waar hij zo’n 100 acquisities van Google overzag, waaronder de belangrijkste voor Google’s ad-business: AdMob en DoubleClick. Lawee richtte in 2013 CapitalG op.


CEO Alastair Westgarth van Loon

Foto: CEO Alastair Westgarth van Loon. Bron: Tango Networks

Loon wil de hele wereld toegang geven tot internet. En wel via een netwerk van ballonnen in de stratosfeer. Dit jaar lanceerde het zijn eerste grootschalige project in Kenia. 

En dit is de CEO: Alastair Westgarth werd in 2017 Loons nieuwe CEO , nadat zijn voorganger na een half jaar de biezen pakte. 

“Het leek te dol voor woorden, zelfs voor een onderneming met zo’n reputatie”, zei Westgarth, toen hij voor het eerst hoorde van het Loon-project. Maar hij heeft er z’n tanden ingezet.


CEO Dan Doctoroff van Sidewalk Labs

Foto: Sidewalk Labs CEO, Dan Doctoroff. Bron : Getty

Sidewalk Labs is het onderdeel van Alphabet dat zich richt op stedelijke vernieuwing. Sidewalk Labs wil uitdagingen voor steden oplossen met de nieuwste technologieën. Het eerste project dat daadwerkelijk gerealiseerd moest worden betrof de wijk Quayside in de Canadese stad Toronto. Het hightech project werd in 2020 echter afgeblazen

En dit is de CEO: Voordat hij mede-oprichter werd van Sidewalk Labs in 2015 werkte Doctoroff als als topman bij financieel databureau Bloomberg. Daarvoor was hij loco-burgemeester van New York City en verantwoordelijk voor de economische ontwikkeling. Uiteraard onder de bezielende leiding van burgemeester Michael Bloomberg himself. Doctoroff was verantwoordelijk voor het herbouwen van het World Trade Center en de ontwikkeling van het populaire stadspark High Line.


CEO Andy Conrad van Verily

Foto: Google

Verily is de lifesciencedivisie van Alphabet die zich vooral bezig houdt met gezondheidsdata. De onderneming richt zich op projecten als diabeteszorg en het maken van protheses voor mensen met bewegingsstoornissen. 

Het bedrijf heeft de coronapandemie aangegrepen om een screening- en testdienst op te zetten voor Covid-19. Verily haalde vorig jaar 1 miljard dollar aan groeigeld op en zou het eerste onderdeel van de Other Bets kunnen zijn dat zelfstandig een beursnotering krijgt.

En dit is de CEO: Andy Conrad werkte eerst als chief scientific officer bij LabCorp – één van ’s werelds grootste bedrijven voor gezondheidszorgdiagnostiek. Conrad heeft ook het National Genetics Institute mede opgericht, de organisatie die als eerste een kosteneffectieve test ontwikkelde om HIV op te sporen. 


CEO John Krafcik van Waymo

Foto: Waymo CEO John Krafcik. Bron: Waymo

Waymo houdt zich bezig met autonoom rijden. Het begon als het Google Self-Driving Car Project in 2009. Dit jaar heeft Waymo al zo’n 3 miljard dollar aan groeigeld opgehaald in haar eerste externe financieringsronde. 

En dit is de CEO: Sinds 2015 draait John Krafcik hier aan de knoppen. Onder zijn leiding werd Waymo het eerste bedrijf dat een volledig zelfsturende rit op een openbare weg voltooide. Waymo lanceerde ook de Waymo One, de eerste commerciële, zelfrijdende taxidienst in de VS. 

Voordat hij bij Waymo kwam, werkte Krafcik als topbestuurder bij de auto-inkoopsite True Car en was hij gedurende tien jaar de CEO van Hyundai Motor America.


CEO James Ryan Burgess van Wing

Foto: Wing CEO James Ryan Burgess Source: Wing

Wing is de dronebezorgdienst van Alphabet. Na wat testen in Australië, waar het medicijnen, burrito’s en koffie bezorgde, werd Wing de eerste drone-operator met toestemming van de Amerikaanse overheid om pakjes door de licht te laten bezorgen met drones. Tijdens de corona-uitbraak steeg de vraag naar deze diensten sterk.

En dit is de CEO: James Ryan Burgess kwam in 2012 bij Wing toen het nog onderdeel was van de Google-divisie X. Hij vervulde verschillende leidinggevende functies voordat hij CEO werd. Daarvoor werkte Burgess bij verschillende startups in de energiesector en bij roboticabedrijfjes. In zijn vrije tijd is hij piloot en paragliding-instructeur. 


CEO Astro Teller van X

Foto: Astro Teller. Bron: Getty

X, voorheen Google X, is de zogenoemde ‘moonshots-fabriek’ van Alphabet. Dat is de plek waar ultra-ambitieuze projecten worden uitgedacht en opgestart. Verschillende van die projecten zijn uitgegroeid tot ‘other bets’ zoals Waymo, Wing, Loon en Verily.

En dit is de CEO: Eric “Astro” Teller is de zogenoemde Captain of Moonshots bij Google/Alphabet sinds 2010. Daarvoor richtte hij vijf bedrijven op,  waaronder BodyMedia dat hij verkocht voor zo’n 100 miljoen dollar. 

“Hij denkt verder vooruit in onderzoek en business dan wie dan ook,” zei een vriend en vroegere studiegenoot van Teller tegen Chicago Business.


LEES OOK: Dit zijn de 3 pijlers van de marketingstrategie van Elon Musk – hoe de baas van Tesla klanten enthousiast maakt voor nieuwe technologie