Zakenbank Goldman Sachs, of althans het model waarmee analisten van de bank het verloop van het WK voetbal voorspellen, is alweer van gedachten veranderd.

“Nu Brazilië eruit ligt, heeft België de grootste kans op de eindoverwinning”, aldus analisten van Goldman Sachs.

België versloeg Brazilië vrijdagavond in Sotchi en heeft volgens de machtigste zakenbank van Wall Street nu 32,6 procenten kans om wereldkampioen te worden.

Tot dit toernooi was de beste WK-prestatie van België een vierde plaats in 1986. Met het bereiken van de halve finales gaat het land die prestatie minstens evenaren. Maar volgens de analisten wordt het dus een nog veel groter feest.

België en Engeland in de finale van het WK

Goldman heeft ook goed nieuws voor Engeland, dat volgens het model woensdag Kroatië zal verslaan en na 1966 voor de tweede keer een WK-finale zal spelen. Eerder voorspelde het model nog een overwinning voor Kroatië.

Engeland won de WK-finale in 1966, maar zal dat kunstje volgens de huidige voorspelling dus niet herhalen dit jaar.

Opvallend aan de voorspelling: ondanks de finaleplaats voor Engeland is het land pas de derde favoriet voor de eindoverwinning. Frankrijk, tegenstander van België in de halve finale, heeft een kans van 29,8 procent op het kampioenschap. Les Bleus versloegen Uruguay vrij eenvoudig met 2-0 in de kwartfinale, maar gaat het tegen zijn noorderbuur dus vermoedelijk niet redden voor een plaats in de finale.

Voor aanvang van het toernooi voorspelde Goldman Sachs het verloop ervan al op basis van een miljoen computersimulaties. Aanvankelijk werd een finale tussen Brazilië en Duitsland voorspeld, met Brazilië als nieuwe wereldkampioen.

Tegen het einde van de groepsfase werd een nieuwe uitdraai gemaakt. Die voorspelde dat juist Engeland Brazilië zou treffen in de finale, met Brazilië nog steeds als winnaar. Een week geleden werd ook die voorspelling bijgewerkt en werd een finale tussen Brazilië en Kroatië voorspeld. Brazilië werd ook in dit scenario wereldkampioen, maar aan die mogelijkheid hebben de Belgen afgelopen vrijdag een einde gemaakt.

Hieronder het nieuwe speelschema volgens de simulaties van Goldman Sachs:

Screen Shot 2018 07 09 at 13.15.33

Foto: Goldman Sachs