De Argentijnse superster Lionel Messi zei ooit eens: “In voetbal zijn talent en elegantie niks waard zonder discipline en precisie.”

Dat lijkt Goldman Sachs zich ter harte te hebben genomen bij het doen van de voorspelling voor het WK voetbal dat donderdag begint.

De machtigste zakenbank van Wall Street heeft ‘machine learning’ gebruikt om 200.000 modellen te draaien met gegevens van alle teams en spelers. Hiermee zijn mogelijke uitslagen van wedstrijden voorspeld. Goldman heeft daarna maar liefst een miljoen keer het toernooi gesimuleerd om de kansen van elk land te bepalen.

Het toernooischema hieronder laat zien hoe Goldman denkt dat het WK zal verlopen. Het getal achter elk land staat voor het aantal doelpunten dat een land volgens de voorspelling gaat scoren in de betreffende ronde. Het gaat om onafgeronde cijfers.

Screen Shot 2018 06 11 at 8.35.24 AM

Foto: Goldman Sachs

“We hebben computermodellen ingezet, omdat die enorme hoeveelheden variabelen kunnen doorrekenen om veel nauwkeuriger voorspellingen te doen dan de traditionele alternatieven”, schreef een groep strategen van het internationale onderzoeksteam van Goldman in een memo aan klanten.

Dit zijn de belangrijkste voorspellingen van Goldman:

Lees ook op Business Insider

  • Brazilië wint volgens de modellen zijn zesde wereldtitel door in de finale Duitsland te verslaan met de onafgeronde uitslag van 1,70 tegen 1,41.
  • Ondanks dat Frankrijk een grotere kans heeft de beker te winnen dan Duitsland, zullen de Fransen volgens de voorspelling in de halve finale stuiten op Brazilië en niet de finale halen.
  • Engeland haalt de kwartfinale en verliest daarin volgens Goldman van Duitsland.
  • Spanje en Argentinië zullen onderpresteren en naar verwachting allebei in de kwartfinale verliezen.
  • Rusland zal ondanks dat het gastheer is de groepsfase niet overleven.
  • Saoedi-Arabië wordt de verrassing van de groepsfase en zal zich ten koste van Rusland kwalificeren bij de laatste zestien.

Maar goed, voetbal blijft natuurlijk een hoogst onvoorspelbare sport, met nog veel meer variabelen dan waar Goldman rekening mee kan houden. Daarom hebben de schrijvers van het rapport deze ‘disclaimer’ opgenomen ter afsluiting:

“We hebben het onvoorspelbare karakter van het toernooi zorgvuldig proberen te ondervangen met de meest geavanceerde statistische methoden en door gebruik te maken van heel veel informatie”, stellen ze. “Maar de voorspellingen blijven hoogst onzeker, simpelweg omdat voetbal ook met de meest vooruitstrevende statistische technieken een uiterst onvoorspelbaar spel blijft. Juist daarom is het WK zo opwindend om te volgen.”

LEES OOK: 11 mythes over sporten die je meer kwaad dan goed doen