November is een klassieke filemaand en ook dit jaar werd op 1 november het (voorlopige) jaarrecord geboekt met 1.135 kilometer file.

Files slurpen loze liters brandstof. Webdeveloper Sjoerd van der Hoorn, die zelf regelmatig op de A4 in de file staat, bedacht iets om het forensenbestaan in ieder geval iets betaalbaarder te maken: de Tankplanner.

Op tankplanner.nl kunnen autobestuurders berekenen welke route zij het best kunnen kiezen om onderweg zo goedkoop mogelijk de tank vol te gooien. Vul een vertrekpunt in, een bestemming, kies het type brandstof, vul in hoeveel liter je bolide nodig heeft, geef aan hoeveel kilometer je maximaal wilt omrijden voor gunstig geprijsde brandstof en voilà, de planner tekent in Google Maps keurig het voordeligste traject voor je uit.

Dat een gebruiker een gepersonaliseerde route kan plotten, is volgens van der Hoorn wat de Tankplanner onderscheidt van de reeds beschikbare prijsvergelijkingssites. “Ook heb je de optie om een route die je vaak rijdt op te slaan. Iedere week krijg je dan s’ochtends om zes uur een mailtje met de gunstigste benzineprijzen.”

De site is nu vijf maanden in de lucht, maar wordt volgens Van der Hoorn nog vooral door vrachtwagenchauffeurs gebruikt. Hij overweegt een app te lanceren op het moment dat de site door meer mensen wordt gevonden. “Maar nu werkt-ie nu ook al prima op je telefoon.”

Business Insider besloot de proef op de som te nemen. We kozen tien veel bereisde woon-werktrajecten in Nederland en trokken deze door de Tankplanner.

We hebben deels geput uit een (ouder) lijstje van Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met veel bereisde woon-werktrajecten. Maar omdat je dan vooral op Randstedelijke routes uitkomt, hebben we ook een aantal trajecten uitgezocht waar pendelaars buiten de Randstad iets aan hebben.

We rekenden met een volle tank van 45 liter, met maximaal 2 kilometer omrijden. De gemeten prijzen zijn van vrijdag 9 november 2018.

We kijken afwisselend naar benzine- en dieselprijzen. Die veranderen dagelijks, maar de prijzen hieronder geven wel een indicatie wanneer je in een realistische situatie echt voordelig uit bent.


1. Almere - Amsterdam. Volle tank € 68,80  (Euro95)

Wie zijn auto tijdens de werkdag in het Amsterdamse Museumkwartier heeft geparkeerd en ’s avonds zijn bezineslurper een parkeerplekje aan het Stadhuisplein in Almere wil insturen, zonder al te ver te willen omrijden voor goedkope Euro95, is goedkoop uit door onderweg te tanken bij de TanGo in Weesp. Een volle tank doet daar 68,80 euro, ofwel 1,53 euro per liter benzine.


2. Zaanstad - Amsterdam. Volle tank € 58,45 (Diesel)

Ook vanuit de Zaanstreek sturen dagelijks veel forensen hun slee naar Amsterdam. Wie na de vrijmibo op werk vanuit Bos en Lommer terug koerst naar Zaandam om daar in het centrum te parkeren, maar van tevoren ook diesel wil tanken, doet er het beste aan om de Esso aan de A7 aan te doen. Een volle tank kost daar 58,45 euro – maar 1,30 euro per liter diesel dus.


3. Amsterdam - Haarlemmermeer. Volle tank € 68,80 (Euro95)

Ook eentje die hoog scoort op de CBS-lijst met meest bereisde trajecten: de route tussen Amsterdam en Hoofddorp. Wie na een dag werken de A4 naar het zuiden pakt en ziet dat het bezinemetertje vervaarlijk is teruggelopen, kan dicht bij huis terecht. Bij de TanGo aan de Paxlaan heb je een volle tank voor 68,80 euro, oftewel 1,53 euro per liter benzine.


4. Spijkenisse - Rotterdam. Volle tank € 60,25 (Diesel)

Wie vanuit Spijkenisse naar de Rotterdamse havenstad rijdt, zit ook op een drukke forensenroute. Stel je reist vanaf de Erasmusbrug naar het Raadhuis van Spijkenisse en je kiest ervoor om op de terugweg diesel bij te tanken, dan ben je bij de Argos aan de Charloisse Lagedijk aan het juiste adres. Een volle tank gaat daar voor 60,25 euro, oftewel 1,34 euro per liter diesel.


5. ’s Hertogenbosch - Den Haag. Volle tank € 68,80 (Euro95)

Klaas Dijkhoff, Jesse Klaver, Thierry Aartsen: Brabanders kennen de weg naar Den Haag goed. Hoe is het om vanuit het Binnenhof terug te koersen naar Den Bosch? Het voordeligst gooi je jouw auto vol in Gouda bij de Argos aan de van Reenensingel. Prijskaartje: 68,45 euro, oftewel 1,53 euro per liter benzine.


6. Utrecht - Amsterdam. Volle tank € 59,13 (Diesel)

Ook tussen Het Sticht en Mokum wordt driftig gependeld. Ben jij een van die duizenden autobestuurders en zit je bijna op een droge dieseltank? Tanken bij de Makro aan de Flinessestraat bij Duivendrecht is het voordeligst: 59,13 euro, oftewel 1,31 euro per liter diesel. Het scheelt overigens maar 22 cent op een volle tank wanneer je ervoor kiest om bij de Fransiscusdreef in Utrecht te tanken.


7. Haarlem - Haarlemmermeer. Volle tank € 68,80 (Euro95)

Vanuit de Haarlemmermeer – en omgekeerd – rijdt er niet alleen veel blik naar 020, ook 023 wordt op dagelijkse basis door veel woon-werkverkeer bezocht. Wie vanuit Nieuw-Vennep naar een Haarlems adres reist, kan op de terugweg in Beinsdorp aan de Hillegommerdijk voor 68,80 euro de tank volgooien bij de TanGo, voor afgerond 1,53 euro per liter benzine.


8. Zwolle - Groningen. Volle tank € 58,45 (Diesel)

Van de rivierenstad Zwolle naar het noordelijke Groningen is met ruim 100 kilometer voor Nederlandse begrippen een stevige tippel. Dan kun je maar beter weten waar je het goedkoopst kunt tanken. Aan de Oude Meppelerweg in Zwolle bevindt zich een TanGo waar een volle tank met 58,45 euro relatief het kleinste gat in de portemonnee slaat; afgerond 1,30 euro voor een liter diesel.


9. Eindhoven - Maastricht. Volle tank € 68,80 (Euro95)

Wie in de Eindhovense techsector werkt en in het heuvelige Limburg woont, heeft op een dag ook zo 200 kilometer op de teller. Goedkoop tanken is dan wel gewenst. Dat kan aan de Cabergerweg 50 in Mestreech aan de pompen van Lukoil voor 68,80 euro, afgerond 1,53 euro per liter benzine.


10. Tilburg - Rotterdam. Volle tank € 58,00 (Diesel)

Als laatste op de lijst het traject tussen Tilburg en Rotterdam. Zij die vaak over de A16 karren, kunnen vlak bij het knooppunt Klaverpolder terecht voor de voordeligste diesel. Wie bij Zevenbergschenhoek de snelweg afstuurt kan bij het direct naastgelegen tankstation voor 58,00 euro de tank vullen, afgerond 1,29 euro per liter diesel.


LEES OOK Elektrische auto goedkoper door ontbreken accijns? Dit kost het om een Tesla, een Mercedes op benzine en een BMW op diesel te rijden