Het bezoek aan de National Gallery of Australia is met 24 procent gestegen, nadat bekend werd dat de rijkste persoon van Australië erop had aangedrongen om een weinig flatteus portret van haar te verwijderen, zegt de directeur van het museum.

Tijdens een hoorzitting in de Australische Senaat, waarbij de regering uitleg moet geven over de bestedingen van belastinggeld, zei directeur Nick Mitzevich van de National Gallery dat hij verwacht dat het aantal bezoekers “dynamisch” zal blijven.

De gestegen bezoekersaantallen volgen op herhaaldelijke verzoeken van de 70-jarige miljardair Gina Rinehart, grootaandeelhouder bij mijnbouwbedrijf Hancock Prospecting, om het door de bekende inheemse kunstenaar Vincent Namatjira gemaakte portret weg te halen, schrijft The Sydney Morning Herald.

Maar de pogingen van Rinehart het schilderij te laten verwijderen hadden een boemerangeffect. Media van over de hele wereld pikten het verhaal op en publiceerden foto’s van het portret

Gina Rinehart van mijnbouwbedrijf Hancock Prospecting Group. Foto: Jason Reed / Reuters

Volgens de website van The National Gallery of Australia staat Namatjira erom bekend "schilderijen te maken vol droge humor" en "heeft hij zichzelf de afgelopen tien jaar ontwikkeld tot een gevierd portretschilder en chroniqueur van de Australische identiteit".

In een verklaring die de National Gallery heeft verspreid, zegt Namatjira: "Mensen hoeven niet van mijn schilderijen te houden, maar ik hoop dat mensen de tijd nemen om te kijken en na te denken over de vraag 'Waarom heeft deze Aboriginal deze machtige mensen geschilderd?'", schrijft hij. "'Wat probeert hij te zeggen?'"

"Sommige mensen vinden het misschien niks en anderen zullen het grappig vinden, maar ik hoop dat mensen niet alleen oppervlakkig kijken en ook de serieuze kant zien".

Rinehart is de dochter van ijzerertsmagnaat Lang Hancock. Na zijn dood in 1992 werd Gina Rinehart president-commissaris van Hancock Prospecting.

Ze heeft volgens de Bloomberg Billionaires Index een vermogen van ruim 20 miljard dollar. Een van de belangrijkste bezittingen van het bedrijf is het mijnbouwproject Roy Hill voor het winnen van ijzererts. Die mijn ligt in de regio Pilbara in het westen van Australië en levert momenteel "60 miljoen ton ijzererts per jaar aan de internationale markten", staat op de officiële website van het project.

LEES OOK: Erfgename Alice Walton van het Walmart-imperium is de op één na rijkste vrouw ter wereld – dit doet ze met haar fortuin van $84 miljard