• Op TikTok is een video populair die leert hoe je een alternatieve frisdrank kan brouwen van azijn en een koolzuurhoudende drank.
  • Veel gebruikers zijn ermee aan de slag gegaan, maar daarmee plegen ze een aanslag op hun gebit.
  • Azijn en koolzuurhoudende dranken zijn beide zuren die de beschermlaag op je tanden aantasten, waarschuwen tandartsen.
  • Lees ook: 12 goede oefeningen die je thuis kunt doen om je armspieren te trainen

Een ‘gezond’ alternatief voor cola dat viral gaat op TikTok is mogelijk nog schadelijker voor het gebit en mondgezondheid dan traditionele frisdrank.

Dat zeggen tandartsen die onderzoek hebben gedaan naar frisdranken en tanderosie.

De video inspireert TikTok-gebruikers azijn en een bruiswater, al dan niet met een smaakje, te mengen tot een cola-achtig brouwsel. Dat leverde tot nu toe 6,4 miljoen views op en ontelbare duets.

@mandyvjones

@LaCroix Sparkling Water you should try this

♬ original sound – Amanda Jones

Ook een van Insiders verslaggevers schreef dat ze van het drankje genoot, ondanks de pittige nasmaak. Volgens haar benadert het de smaak van cola.

Het do-it-yourself-drankje kan echter niet de goedkeuring van tandartsen wegdragen. Sterker, de Amerikaanse beroepsvereniging voor tandartsen ADA, waarschuwt in een verklaring zelfs voor de risico's van het overmatig gebruik van zure dranken.

"Ik hou van balasamicoazijn, maar ik geniet er meer van in mijn salade dan in mijn drinkglas. Dat is veel vriendelijker voor de tanden dan ze te baden in een mengsel van twee zuren", zei tandarts Edmond Hewlett in de verklaring. "Hoe zuurder de drank, hoe groter het risico op tanderosie bij veelvuldig gebruik."

Het is zuur, niet suiker, dat de beschermende glazuurlaag van de tanden aantast. Een onderzoek naar suikervrije dranken en tanderosie dat in een tijdschrift van ADA werd gepubliceerd, toonde aan dat zelfs suikervrij bruisend water enige erosie veroorzaakt. Echter, niet zoveel als traditionele frisdranken.

Dubbele aantasting van tanden

Vergeleken met een glas Coca-Cola boordevol suiker, lijkt een glas sodawater met een scheutje azijn misschien een gezondere keuze. Maar de combinatie van een al zure koolzuurhoudende drank en kleverige, zure azijn, is slecht nieuws voor de gezondheid van je gebit.

"De plakkerige balsamicoazijn blijft aan je tanden kleven lang nadat je klaar bent met eten. En de zuurgraad heeft een tweeledig effect: het slijten van je tandglazuur en het verkleuren van je tanden", vertelde Marc Sclafani, tandarts en medeoprichter van tandartspraktijk One Manhattan Dental, aan Insider.

"Balsamicoazijn is iets minder zuur dan andere azijnen, maar het kan nog steeds het glazuur aantasten. Vooral in combinatie met een ander zuur ingrediënt", vervolgde Sclafani. "Als het glazuur afbreekt en er een hard, geel weefsel zichtbaar wordt dat dentine heet, dan kunnen de tanden verkleurd lijken."

Volgens ADA kan tanderosie tot langdurige gevoeligheid van de tanden leiden en het risico op tandbederf en infecties vergroten.

Andere risico's van zure en bruisende dranken zijn brandend maagzuur en reflux, aldus Health.com.

"Echt, ik heb liever dat mensen een gewoon blikje cola drinken", zei Sclafani.

Om het risico op tanderosie te verminderen, raadt ADA aan om zure dranken met een rietje te drinken en daarna de direct de mond te spoelen met water. Poets echter niet direct je tanden na het drinken van iets zuurs. Het is beter om een uur te wachten zodat je speeksel het in de tussentijd kan wegspoelen.

Lees meer over gezondheid: