Je bent gaan ondernemen omdat je een geweldig idee had. Daar bleek een markt voor en je bedrijf was geboren. Maar… ineens blijk je ook vrij veel tijd te moeten besteden aan randzaken die een stuk minder leuk zijn dan datgene waarvoor je je bedrijf bent gestart. Zoals de boekhouding.

Gemiddeld besteedt je daar als mkb-ondernemer maar liefst 17 uur per maand aan! Efficiënter boekhouden; kan dat? Wij geven je drie handige tips.

 1. Doe het digitaal

Met ordners vol bonnetjes en Excelsheets met allerlei formules kom je natuurlijk een heel eind, maar echt overzichtelijk en makkelijk is het niet. Er is gelukkig een heleboel boekhoudsoftware beschikbaar die je boekhouding een stuk overzichtelijker maakt.

Er zijn programma’s die je op je eigen systemen kunt installeren, maar ook online pakketten die je via een webbrowser benadert. Natuurlijk kosten deze boekhoudpakketten vaak geld, maar door het gemak en de eenvoud heb je dat snel terugverdiend in tijd en geld. Bovendien is het handig dat je boekhoudsoftware kunt koppelen aan je zakelijke rekening. De bankafschriften worden automatisch overgenomen in je boekhouding. Kun je nagaan wat een tijd het bespaart als je dat allemaal niet meer hoeft over te tikken!

Efficiënter boekhouden? Check de software het beste bij jou en je bedrijf past >

2. Doe het mobiel

Als ondernemer wil je je tijd optimaal benutten, dus je boekhouding heeft niet altijd de hoogste prioriteit. Hoe handig is het dan als je via je mobiel toegang hebt tot je online boekhoudsoftware? De meeste softwareleveranciers bieden gratis een app aan. Zo heb je altijd en overal toegang tot je boekhouding.

Onderweg kun je snel een foto maken van je tankbon of het bonnetje van een zakelijke lunch. De app slaat deze bon direct op in je boekhouding. En jij kunt gelijk weer verder met zaken die je bedrijf verder helpen.

Deze boekhoudsoftware biedt een gratis mobiele app:


 

3. Automatiseer

Het automatiseren van je boekhouding wordt ook wel robotic accounting genoemd. Het betekent dat je intelligente software veel boekhoudtaken automatisch uitvoert, zodat je als ondernemer veel tijd bespaart en het aantal fouten fors vermindert.

Zo kun je elektronische facturen naar een speciale inbox laten sturen, van waaruit het boekhoudprogramma ze automatisch kan verwerken. Facturen worden zo bijna real time verwerkt in een systematische boekhouding. Robotic accounting reduceert bovendien de kans op fraude en fouten. Er komen immers geen menselijke handelingen meer aan te pas. Efficiënter boekhouden begint dus echt met automatisering.

Mocht je het idee hebben dat jouw boekhouding niet zo omvangrijk is en dat je wellicht niet zoveel voordelen plukt van automatisch boekhouden, denk dan nog even aan die gemiddeld 17 uur per maand die je nu zelf aan je boekhouding besteedt.

Tel daarbij op dat je voor de meeste online boekhoudsoftware met robotic accounting niets extra betaalt, en je ziet dat dit een eenvoudige kans is om snel efficiënter je boekhouding te doen.

Deze tools gebruiken robotic accounting:


 

Lees ook: Dit zijn de beste declaratie-apps voor ondernemers met personeel

Wanneer je kiest voor een boekhoudpakket is het belangrijk dat je de juiste software voor jouw bedrijf kiest. Geen bedrijf is immers hetzelfde. Jij hebt andere wensen en eisen dan je concurrent als het gaat om je boekhouding. Bedenk wat jij belangrijk vindt in je boekhouding en welke functies je nodig hebt.

Bekijk hier onze vergelijkingstool waarbij je kunt filteren op deze functies >