Introduceer een vergunningensysteem voor de verbouw en verkoop van wiet. Dat is de kern van het voorstel van een werkgroep van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Volgens de werkgroep is het huidige systeem – de verkoop wordt gedoogd, maar de teelt is illegaal – onhoudbaar. Ze zegt dat in een rapport dat maandag verschijnt. De Volkskrant gaat al in op de inhoud.

De VNG pleit nu nu voor opzet waarbij ondernemers een vergunning kunnen aanvragen voor de productie of verkoop van cannabis. De ondernemers zouden dan gescreend kunnen worden volgens de bestaande bibob-wet. Die toetst nu al of ondernemers betrouwbaar zijn.

Bert Schneiders, burgemeester van Haarlem, en voorzitter van de werkgroep, schat dat 60 procent van de huidige coffeeshophouders niet door zo’n screening zou komen.

Het nieuwe systeem zou het ook mogelijk maken aanvullende eisen te stellen aan de coffeeshops, zoals het beperken van overlast of het geven van goede voorlichting.

Als je de wietketen reguleert, krijgen politie en justitie meer tijd om de export van cannabis of andere criminele activiteiten, zoals xtc-handel, aan te pakken, zo redeneert de werkgroep.

De werkgroep wil de aanpak eerst op kleine schaal uittesten vóór deze een landelijk feit wordt. Maar daarvoor moet de landelijke politiek de mogelijkheid bieden. Dat gaat met het huidige kabinet niet lukken, zegt Schneiders. Eerder dit jaar nam de Tweede Kamer nog een motie aan die gemeenten verbiedt om te experimenteren.

Lees ook

Legaliseer wiet: goed voor ondernemers en de schatkist

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl