Gemeenten hebben recentelijk voor veel ophef gezorgd doordat ze huiseigenaren hebben gevraagd foto’s te maken van hun interieur. Dit zou nodig zijn om de WOZ-waarde van woningen beter te kunnen vaststellen. Burgers werden gevraagd om foto’s te nemen van onder meer de badkamer, keuken en toilet en die te delen met de gemeente, meldt De Telegraaf.

De verzoeken van de gemeenten kwamen voor in Oost-Brabant en Enschede. In Enschede ging het om een proef, schrijft de NOS.

Het is nog de vraag of een gemeente foto’s mag opeisen. Het zou een inbreuk op privacy kunnen vormen, zegt Vereniging Eigen Huis tegen De Telegraaf. De gemeenteraadsfracties van D66 en PVV in Enschede vinden ook dat de acties van gemeenten een schending van de privacy vormen.

De gemeente Enschede is gevraagd het verzoek om foto’s op te sturen te schrappen. Maar de gemeente geeft tegen de NOS aan dit niet te kunnen doen omdat het om een landelijke proef gaat.

De Autoriteit Persoonsgegevens volgt de situatie nauwlettend, laat een woordvoerder weten aan De Telegraaf. Hij wijst erop dat de gemeente door binnen huizen te kijken toegang krijgt tot gevoelige informatie van de bewoners en dat mag niet zo maar.

Volgens de Waarderingskamer, die de WOZ-heffing nagaat, hebben gemeenten wel het recht om informatie op te vragen over de binnenkant van de woning. Ook advocaten van het Enschedese kantoor Elferink & Kortier denken dat de rechter het verzoek van de gemeenten om foto's zal steunen, aldus De Telegraaf.

Bewoners kunnen het inleveren van de foto's niet makkelijk weigeren, want dan lopen ze risico op bewijsproblemen in een eventuele bezwaarprocedure als ze de gemeentelijke schatting van de WOZ-waarde te hoog vinden.

De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor een aantal gemeentebelastingen, waaronder de ozb-belasting. Daarnaast is de WOZ-waarde van belang voor de jaarlijkse belastingaangifte bij het bepalen van het eigenwoningforfait.

LEES OOK: Gemiddelde WOZ-waarde van woning ligt begin 2022 op €315.000: zo hoog is WOZ in jouw gemeente