• ICT- en softwareleveranciers verhogen eenzijdig de prijzen van hun dienstverlening aan gemeenten, soms meer dan is contractueel afgesproken, zo meldt Binnenlands Bestuur.
  • De ICT’ers zeggen deze verhoging door te moeten voeren door de bijzondere economische omstandigheden van dit moment.
  • Maar de Vereniging van Gemeenten stelt dat gemeenten eerst moeten indexeren en vervolgens in gesprek moeten gaan voordat ze verhogingen wel of niet accepteren.
  • Lees ook: Gemeenten willen met hulp ‘visionairs’ bepalen hoe Nederland er in 2040 moet uitzien

ICT-bedrijven en softwareleveranciers die hun diensten en software leveren aan gemeenten zijn geneigd om hun tarieven verder te verhogen dan de geldende jaarlijkse maximale verhoging van 3,7 procent die daarvoor is afgesproken in de afgesloten contracten.

Dat stelt de Vereniging van Gemeenten (VNG) op basis van een signalen die het hierover binnenkrijgt, schrijft Binnenlands Bestuur.

De gemeentekoepel adviseert gemeenten de verhoging van de IT-kosten niet zomaar te accepteren. Naast het afwijzen van de tariefsverhoging zouden gemeenten, na indexering van de contracten en de rechten, in gesprek moeten gaan met de leveranciers. Daarmee kan de continuïteit van de gemeentelijke dienstverlening gewaarborgd worden, aldus VNG.

Lees het hele artikel op Binnenlands Bestuur hier: VNG: sommige ict-leveranciers verhogen eenzijdig tarieven