• Ook gemeenteambtenaren voelen de koopkrachtcrisis en hebben soms ondersteuning nodig.
  • Zo ziet de gemeente Amsterdam het aantal aanvragen van eigen personeel voor een gift of renteloze lening dit jaar toenemen.
  • Een medewerker met financiële problemen kost de gemeente veel geld door onder meer stress, ziekteverzuim, zo licht gemeentewoordvoerder Steven Schotte toe tegenover Binnenlands Bestuur.

De koopkrachtcrisis raakt ook de eigen ambtenaren van gemeentes. Marieke Manschot, bestuurder sector gemeenten en rijk bij de FNV, hoort dat veel gemeenten nu ook hulp inzetten als het om de eigen medewerkers gaat.

Bij de hulp aan ambtenaren gaat het dan vaak om het geven van informatie en begeleiding, maar soms wordt er ook hulp gegeven bij het opzetten van een noodfonds. Volgens Manschop komen er ‘zeker signalen binnen’ over ambtenaren met betalingsproblemen, zo zegt ze na vragen van Binnenlands Bestuur.

Binnen gemeenten zijn er ook vaak bestaande fondsen waar al een beroep op gedaan kan worden. Zo heeft de gemeente Amsterdam bijvoorbeeld al sinds 2016 het project ‘Schulden op de werkvloer’.

LEES HIER het verhaal bij Binnenlands Bestuur: Gemeente helpt ambtenaren met betalingsproblemen