• Een bezwaarmaker heeft bijna een 1 miljoen euro aan dwangsommen van de gemeente Utrecht binnen weten te slepen, meldt Binnenlands Bestuur.
  • De gemeente reageerde steeds te laat op bezwaren en verzoeken van de man tot het verstrekken van informatie.
  • Het dossier van de man was te complex voor de gangbare procedures binnen de gemeente, waardoor verschillende afdelingen er in verstrikt raakten, blijkt uit onderzoek.
  • Lees ook: Delen van data zorgt er niet per se voor dat overheid beter gaat functioneren

Een ijverige bezwaarmaker heeft bijna 1 miljoen euro aan dwangsommen uitgekeerd gekregen van de gemeente Utrecht. Het gaat om een typisch geval waarbij het dossier van de man niet binnen de gangbare procedures van de gemeente past, waardoor verschillende afdelingen er geen raad mee wisten.

Dat concludeert onafhankelijk onderzoeksbureau Berenschot, dat de opdracht kreeg van de gemeente om uit te zoeken hoe het zo uit de klauwen kon lopen, meldt Binnenlands Bestuur.

Het conflict begon in 2017 toen de gemeente vond dat de man en en zijn buurman bouwregelgeving overtraden. De man maakte bezwaar op elk gemeentebesluit en vroeg regelmatig informatie op. De gemeente reageerde daar te laat op volgens de Wet openbaar bestuur en de Wet openbare overheid. Daarop staan doorgaans dwangsommen van 100 euro per dag met een maximum tot 15.000 euro.

LEES HIER het hele artikel op Binnenlands Bestuur: ‘Gebrek aan regie’ levert bezwaarmaker Utrecht bijna miljoen op