De schade die relschoppers aan de Arc de Triomphe hebben aangericht, loopt in de honderdduizenden euro’s. ‘Gele hesjes’ bekladden zaterdag de wereldberoemde boog met graffiti en beschadigden tentoonstellingszalen.

Dat heeft Philippe Bélaval, voorzitter van het Franse Monumentencentrum, in de krant Le Figaro gezegd. Volgens hem kan de schade oplopen tot een miljoen euro.

Schoonmakers zijn zondag direct begonnen met het verwijderen van de leuzen. Mannen in beschermende pakken zijn met hogedrukspuiten in de weer. Ze verwijderen teksten die op het bouwwerk zijn geklad, zoals “De gele hesjes zullen overwinnen”, “Ontslag voor Macron” en “Einde van het regime”. Veegwagens van de gemeente ruimen de rotzooi op.

“Er was sprake van methodische plundering van de tentoonstellingszalen, winkel en toiletten”, zei Bélaval. “Een gipsen model uit de jaren dertig van de vorige eeuw werd in stukken gescheurd. Alle glazen wanden zijn gebroken. De marmeren buste van Napoleon werd onthoofd.”

De Franse hoofdstad was zaterdag het toneel van gewelddadige protestacties. Betogers wierpen barricades op en bekogelden de politie. Die vuurde traangas af. In heel Frankrijk waren ongeveer 136.000 betogers op de been om te demonstreren tegen de regering.

De woede richt zich op hogere brandstofprijzen, waarmee de regering van president Macron het gebruik van de benzine- en dieselauto's wil terugdringen. Voor veel demonstranten is deze 'ecotax' 'de zoveelste klap voor mensen met lagere inkomens die vooral buiten de steden in het uitgestrekte platteland vaak dagelijks lange afstanden met hun oudere auto afleggen.

Betogers in gele hesjes en de politie kwamen zaterdag bij de Arc de Triomphe met elkaar in botsing. Volgens de videobeelden is het een tiental personen gelukt om tijdens de demonstratie in te breken in het historische monument.

De Franse politie heeft 412 mensen opgepakt vanwege de rellen in Parijs. Ook raakten in de hoofdstad volgens Franse media minstens 133 mensen gewond, onder wie 23 agenten.

President Macron en enkele ministers voerden zondag crisisoverleg. Franse media speculeerden vooraf over de mogelijkheid dat Macron de noodtoestand zou afkondigen, maar daarvan was geen sprake.

Minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner moet maatregelen bedenken om de orde in het vervolg te handhaven. De Franse premier Edouard Philippe moet met vertegenwoordigers van de 'gele hesjes'-demonstranten en de fractieleiders uit het parlement gaan praten.

"De verantwoordelijken voor het geweld willen chaos'', reageerde Macron. "Ik zal geweld nooit accepteren."