Wie een hobby heeft, let niet op de centen. De lol is immers onbetaalbaar.

Maar misschien kan het wel met het runnen van een moestuin. Althans dat zegt Jelle Medema, de 23-jarige Groningse ondernemer die een concept uitrolde om eenvoudig groente te verbouwen, de Makkelijke Moestuin.

In zijn bijbel, het boek de Makkelijke Moestuin, heeft hij een hoofdstuk opgenomen met de titel Cashen met je moestuin.

Dit is in het kort zijn som: zijn Makkelijke Moestuin run je vanuit een bak. Die kost inclusief de speciale aarde die daarin gaat, tussen de 75 en 250 euro, al naargelang je hem zelf in elkaar timmert of kant en klaar koopt. Die gaat tien jaar mee en kost je dus ruwweg 25 euro per jaar. Tel daar maximaal 25 euro op aan zaden en compost en je investeringen zijn 50 euro per jaar.

De opbrengst voor een bak van 120 bij 120 centimeter: minimaal 150 euro aan groenten en kruiden per jaar. Oftewel een rendement op je investering van 200 procent!

Enige kanttekening: je werkuren moet je niet meerekenen. Die zijn beperkt – een uurtje per week – maar de voldoening is niet in geld uit te drukken, aldus Medema.

De klassieke volkstuinder kan daar niet aan tippen, redeneert hij. Die is geld kwijt voor zaden en planten, mest- en bestrijdingsmiddelen en gereedschap. Nog los van de huur of koop van je stuk grond als je op een volkstuincomplex tuiniert.

Maar net als op de beurs: beleggen in een moestuin is niet zonder risico: het weer - en dus de oogstopbrengst - heb je nu eenmaal niet in de hand.

LEES HIER HET INTERVIEW VAN BUSINESS INSIDER MET JELLE MEDEMA