Bitcoin en andere grote cryptomunten zoals bitcoin cash kenden de afgelopen dagen een waanzinnig koersverloop. Dat is gepaard gegaan met enorme handelsvolumes.

Bitcoin piekte vorige week woensdag op 7.800 dollar en zakte daarna met ruim 25 procent. Bitcoin cash schoot zondag omhoog tot een recordstand van 2.500 dollar, om vervolgens te halveren tot ongeveer 1.300 dollar.

Lees hier meer over de achtergrond van de wilde koersbewegingen op Business Insider.

Zondag kwam het 24-uurs handelsvolume voor cryptomunten uit op een record van 26 miljard dollar (zo’n 22 miljard euro), blijkt uit data van de site Coinmarketcap.com. Dat was het hoogste niveau ooit.

Om dat in perspectief te plaatsen: op de beurs Euronext –  waar Amsterdam, Parijs, Lissabon en Brussel onder vallen – haalden aandelen, obligaties en trackerfondsen in de hele maand oktober een handelsomzet van 151 miljard euroDat is ongeveer gelijk aan het handelsvolume van de 10 grootste cryptomunten over de afgelopen dertig dagen.

Reguliere valutamarkten 65 keer zo groot als cryptomarkten

Aan de andere kant zijn de handelsvolumes op cryptomarkten nog ver verwijderd van die op valutamarkten. Volgens de meest recente schatting van de internationale club van centrale banken BIS gaat er in de directe daghandel op valutamarkten zo’n 1.700 miljard dollar om, dus 65 keer zo veel als het dagrecord van de cryptomarkten.

Aan de andere kant geeft juist dat gegeven sommige zakenbanken op Wall Street dollartekens in de ogen. Zo schreef een analist Bank of America Merrill Lynch medio oktober in een rapport dat, als cryptomarkten een omvang krijgen van tien procent van de handel op reguliere valutamarkten, er een enorme verdienkansen liggen voor afgeleide handelsproducten.

Vandaar ook dat er onlangs berichten opdoken dat beurzen voor termijncontracten in de Verenigde Staten overwegen om producten voor zoals bitcoin futures te lanceren - een future (termijncontract) is een afspraak tussen twee partijen om een onderliggende waarde (olie, goud, bintjes... of bitcoin) tegen een van tevoren afgesproken prijs te kopen of verkopen.

Capture.PNG

Foto: BAML

Toch heerst er bij gevestigde financiële instellingen ook nog veel scepsis over bitcoin. Zo gaf topman Larry Fink van Blackrock - met 5.800 miljard dollar de grootste vermogensbeheerder ter wereld - onlangs in een interview met persbureau Bloomberg aan dat de explosieve groei van bitcoin vooral laat zien hoe groot de omvang van witwaspraktijken in de wereld is.