• Geert Wilders roept het kabinet op om op Prinsjesdag het lage btw-tarief tijdelijk te verlagen naar 0 procent.
  • De PVV-leider wil dat Nederland het voorbeeld volgt van Duitsland en België. Die verlaagden onlangs de btw-tarieven om bedrijven en consumenten te ontzien tijdens de coronacrisis.
  • Het kabinet heeft de mogelijkheid onderzocht, maar voelt niks voor de maatregel. De IT-systemen van de Belastingdienst kunnen de wijziging niet verwerken.

Geert Wilders wil dat het kabinet het lage btw-tarief een jaar lang op nul zet. Zowel bedrijven als consumenten profiteren van deze tijdelijke coronamaatregel, stelt de PVV-leider.

“Er is geen tijd te verliezen. De banen van honderdduizenden Nederlanders staan op het spel en bedrijven in bijvoorbeeld de horeca en de evenementenbranche hebben het enorm moeilijk. Er is nu snel een investering nodig die burgers en bedrijven direct lucht geeft”, zegt Wilders maandag tegen De Telegraaf.

De PVV wil dat het kabinet op Prinsjesdag – dit jaar op 15 september – het voorbeeld van Duitsland en België volgt en de btw omlaag gooit om burgers en ondernemers te helpen tijdens de coronacrisis.

In Duitsland is het hoge btw-tarief verlaagt van 19 naar 16 procent en wordt over groente en fruit tijdelijk niet 7 maar 5 procent btw gerekend. België steunt de horeca door de btw voor die sector tot eind dit jaar te verlagen van 12 naar 6 procent.

Ook Willem Vermeend pleit voor een lager btw-tarief

Nederland kent drie btw-tarieven. Het algemene niveau van de omzetbelasting is 21 procent. Voor alledaagse aankopen zoals eten en drinken, geneesmiddelen, boeken, kranten en tijdschrift geldt sinds 2019 een tarief van 9 procent. Verder zijn sommige diensten vrijgesteld van btw.

Wilders is niet de enige die pleit voor een tijdelijke verlaging van de btw. Voormalig staatssecretaris van Financiën Willem Vermeend deed eind juli eenzelfde oproep.

"Als de prijzen in de winkel omlaag gaan, merk je dat [als consument] meteen", aldus Vermeend in De Telegraaf. "Een probleem bij het verlagen van de btw is wel dat dit voordeel door bedrijven moet worden doorgegeven aan de burger. Dat gaat in Duitsland echter vrij goed."

De IT-systemen van de Belastingdienst zijn een obstakel

De kans dat het kabinet de btw verlaagt op Prinsjesdag lijkt klein. Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën heeft de mogelijkheid eerder dit jaar onderzocht en ziet de maatregel niet zitten, liet hij in juli weten aan de Tweede Kamer.

Volgens Vijlbrief is niet zeker of bedrijven de btw-verlaging ook doorberekenen aan klanten. Ook kunnen de IT-systemen van de Belastingdienst de wijziging op dit moment niet doorvoeren – en aanpassing is op korte termijn niet mogelijk.

"De huidige IT-ondersteuning kan maximaal drie tarieven bevatten: de geldende tariefcombinatie en de twee voorafgaande tariefcombinaties", schrijft de staatssecretaris. "Een tariefcombinatie moet tot 10 jaar na zijn geldigheid beschikbaar blijven in het systeem. Als gevolg hiervan is het op korte termijn niet mogelijk het algemene of het verlaagde tarief voor de omzetbelasting aan te passen."

Lees meer over de coronacrisis: