PVV-leider Geert Wilders zegt aangifte te gaan doen tegen Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA. Hij doet dat naar aanleiding van de speech die Timmermans gaf op het congres van de linkse combinatie.

Daarin keerde de voorman van GroenLinks-PvdA zich tegen de radicaal-rechtse PVV. Hij zei “wij zullen niets nalaten om te voorkomen dat Wilders in dit land aan de macht komt.” In de tekst die vooraf was gedeeld met journalisten staat “niet nalaten”.

Wilders ziet daar een bedreiging in. “Niets nalaten? Niets? Dus ook geen geweld? Ik ga aangifte doen”, schrijft hij op X. In een andere tweet spreekt hij van “levensgevaarlijke linkse ophitserij” en roept mensen op om ook aangifte te doen tegen Timmermans.

Frans Timmermans verwerpt beschuldig van Wilders

GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans ontkent dat hij heeft opgeroepen tot geweld tegen PVV-leider Geert Wilders.

"Dit doet Wilders altijd als hij kritiek krijgt. Dan slaat hij om zich heen", zegt hij zondag in een verklaring. "Mijn middelen zijn altijd parlementair en niets anders. Iedere andere suggestie werp ik verre van me."

Wilders praat met VVD, NSC en BBB over de vorming van een kabinet. Hij reageert voornamelijk via X op gebeurtenissen. Dat heeft eerder in de formatie al tot problemen geleid en tot oproepen tot terughoudendheid.

Timmermans haalde in zijn toespraak op het congres in Apeldoorn ook uit naar de "permanente "twitter-incontinentie"" van de PVV-leider.

Twee demissionaire kabinetsleden namen het in televisie-interviews op voor Timmermans. "Deze partij opereert alleen maar binnen de grenzen van de rechtsstaat. En Frans Timmermans zeker", zei Defensieminister Kajsa Ollongren in WNL op Zondag.

Minister van Financiën Steven van Weyenberg sprak in Buitenhof van een "circus" en zei: "Ik denk dat eigenlijk helemaal niemand gelooft dat hij iets kwaads bedoelde, anders dan dat hij zich politiek zal verzetten tegen Wilders."

LEES OOK: Europese natuurherstelwet van Timmermans gaat de ijskast in: ‘De kwestie is nu te gepolitiseerd’