De Europese natuurherstelwet wordt voorlopig niet doorgezet. Omdat niet genoeg EU-landen de wet nog steunen, brengt EU-voorzitter België de wet tot nader order niet in stemming.

Of en wanneer dat er ooit nog van komt, kunnen Belgische diplomaten niet zeggen.

De natuurherstelwet, die de aantasting van de Europese natuur moet stoppen, is in veel EU-lidstaten symbool geworden van verzet tegen de Europese klimaat- en milieumaatregelen. De wet van toenmalig Eurocommissaris Frans Timmermans is al flink afgezwakt, maar dat bleek voor veel landen niet genoeg.

Het Nederlandse kabinet zag onder druk van de Tweede Kamer af van steun, waardoor de wet acuut in gevaar kwam. Dat Hongarije deze week overliep naar de tegenstanders was de doodsteek.

'Natuurherstelwet is nu te gepolitiseerd', zegt diplomaat

"Het zal op een goed moment weer op tafel komen", zegt een diplomaat. De kwestie zou nu zo gepolitiseerd zijn dat compromissen moeilijk te vinden zijn. Het is wachten tot de hitte van de strijd om het Europese klimaat- en milieubeleid wat is bekoeld en de belangstelling wat is weggeëbd, denkt de ingewijde.

Demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur) en haar collega's uit de andere EU-landen zouden eigenlijk komende maandag over de natuurherstelwet beslissen.

België, dat dit halfjaar voorzitter is van de EU en hoopte de wet over de eindstreep te loodsen, overwoog nog om maandag toch te proberen de ministers mee te krijgen. Maar die hoop heeft het land opgegeven.

LEES OOK: Waarom moeten we elektrisch rijden als e-fuel een klimaatneutraal alternatief is? Dit zijn de addertjes onder het gras