• Verdere versoepelingen van de coronaregels, zoals het openen van sportscholen en dierentuinen, laten langer op zich wachten.
  • Het Catshuisberaad over de tweede stap in de versoepelingen is een week verplaatst naar zondag 9 mei.
  • Minister Hugo de Jonge noemde de situatie in ziekenhuizen “druk en zwaar” en zei dat een Catshuisoverleg “niet zoveel zin heeft” als het Outbreak Management Team geen ruimte voor versoepelingen ziet.

De verdere versoepelingen van de coronaregels die mogelijk vanaf 11 mei zouden ingaan, zoals het openen van sportscholen en dierentuinen, laten langer op zich wachten.

Het kabinet vindt het aantal opnames van coronapatiënten in ziekenhuizen en op ic’s nu nog te hoog, laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten.

Tweede stap versoepelingen uitgesteld

Zondag zou het kabinet op het Catshuis overleggen over de tweede stap van het zogeheten openingsplan. Maar die bijeenkomst wordt verplaatst naar volgend weekend.

Op dinsdag 11 mei volgt dan vooralsnog een persconferentie.

De eerstvolgende datum dat de versoepelingen kunnen ingaan is waarschijnlijk 18 mei.

Onzekerheid groot door druk op zorg

Het is nog niet bekend wat de verschuiving voor de rest van het openingsplan betekent.

De derde stap stond gepland voor 26 mei, mits de coronacijfers het zouden toelaten. Vanaf dan zou men weer vier mensen thuis mogen ontvangen en weer uit eten kunnen in horecagelegenheden.

Lees ook op Business Insider

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei vrijdag al dat het allerminst zeker was dat het kabinet zondag bijeen zou komen om de versoepelingen te bespreken.

Hij noemde de situatie in ziekenhuizen “druk en zwaar” en zei dat een Catshuisoverleg “niet zoveel zin heeft” als het Outbreak Management Team (OMT) geen ruimte voor versoepelingen ziet.

LEES OOK: Thuiswerkers zullen de toekomst van het kantoor veranderen – toch kan een meerderheid simpelweg niet thuiswerken