De Europese Commissie beschuldigt het Russische staatsbedrijf Gazprom ervan de gasstromen via de Nord Stream 1 pijpleiding onder valse voorwendselen stopgezet te hebben. Het gasconcern kondigde eerder op vrijdag aan de belangrijke leiding na gepland onderhoud langer dicht te moeten houden vanwege technische problemen. Brussel gelooft daar niet in en noemt Gazprom onbetrouwbaar.

“De aankondiging van Gazprom vanmiddag dat het Nord Stream 1 onder valse voorwendselen afsluit, is opnieuw een bevestiging van zijn onbetrouwbaarheid als leverancier”, schreef een woordvoerder van de Europese Commissie vrijdagavond op Twitter. “Het is ook een bewijs van het cynisme van Rusland, dat er de voorkeur aan geeft gas af te fakkelen in plaats van contracten na te komen.”

De reden dat de leiding langer dichtblijft is volgens Gazprom een olielek bij het compressorstation Portovaya. De gasstroom zal stil blijven liggen totdat het probleem is opgelost, aldus het bedrijf. De verwachting was dat er vanaf zaterdagochtend weer gas door de pijpleiding zou stromen na de afronding van de aangekondigde driedaagse periode van onderhoudswerkzaamheden.

Politieke analisten maken al langer de inschatting dat Rusland de gastoevoer als politiek drukmiddel te gebruiken om verdeeldheid te zaaien in de EU over de oorlog in Oekraïne.

Siemens: olielek geen reden om gaspijpleiding Nordstream af te sluiten

Een olielekkage in een pompsysteem hoeft nog geen reden te zijn om gaspijpleiding Nord Stream 1 af te sluiten. Dat zegt de Duitse fabrikant van turbines, Siemens Energy, in een reactie op de actie van Gazprom.

Siemens Energy stelt in een verklaring dat "een olielek de werking van een turbine niet beïnvloedt". Bovendien kan een eventuele reparatie ter plaatse en "routinematig" worden uitgevoerd. Daarnaast zijn er volgens de Duitse fabrikant voldoende andere turbines beschikbaar in het Russische compressorstation.

Gazprom meldde eerder in een bericht op Telegram dat "vertegenwoordigers van het Duitse Siemens Energy een verslag over het olielek ook zouden hebben onderschreven".

LEES OOK: 11 Twentse gemeenten stappen over van Gazprom naar Vattenfall voor gas… en betalen 4 keer zoveel