Elf Twentse gemeenten hebben een vervangende gasleverancier voor het Russische Gazprom gevonden en gaan vier keer zoveel betalen als voorheen. Vattenfall levert voortaan het aardgas voor de verwarming van stadhuizen, sporthallen en zwembaden.

Wegens sancties moeten gemeenten in Nederland voor 10 oktober hun contract met dat van oorsprong Russische gasbedrijf Gazprom hebben beëindigd.

Met Vattenfall hebben de Twentse gemeenten, zoals Hengelo, Borne en Oldenzaal, een contract voor vier jaar afgesloten. Daar zit een optie bij voor nog eens drie jaar, zegt coördinerend wethouder Jaimi van Essen van de gemeente Losser in een toelichting. Naast gemeenten geldt het contract ook voor het gas dat enkele Twentse crematoria en gebouwen van de Veiligheidsregio Twente verbruiken.

Door de Russische inval in Oekraïne is de marktprijs voor gas tot ongekende hoogtes gestegen, waardoor een nieuw contract afsluiten sowieso een dure aangelegenheid zou worden. “We hebben eerder al aangeven dat gemeenten er bij budgetten rekening mee moeten houden dat je de post voor energielasten flink moet vergroten”, zegt Van Essen. Exacte bedragen wil hij niet noemen.

Gemeenten moeten nog bedenken hoe ze hogere gaskosten gaan dekken

Twentse gemeenten moeten nog beslissen hoe ze die extra uitgaven gaan dekken, zegt hij. "Wel is er contact met het Rijk geweest waarin we zeiden: denk na over compensatie. Het zou zonde zijn als armere gemeenten hierdoor voorzieningen moeten schrappen."

Dat de Nederlandse regering vasthoudt aan het verplicht verbreken van contracten met Gazprom als gasleverancier is opvallend. De Nederlandse dochteronderneming van het gasconcern valt namelijk onder het voormalige Gazprom Germania, een grote divisie in Duitsland. Eerder dit jaar nam de Duitse overheid de controle bij dat bedrijf volledig over en doopte het om tot Securing Energy for Europe, kortweg SEFE. Toch is het Nederlandse kabinet er niet zeker van dat het bedrijf alle banden met Rusland heeft verbroken, in tegenstelling tot andere Europese regeringen.

Het is lang niet voor alle gemeenten met een Gazprom-contract gemakkelijk om tijdig een vervangende leverancier van gas te vinden. Den Haag wil een ontheffing vragen omdat geen enkel bedrijf reageerde op een openbare aanbesteding. Significant hogere kosten zijn bij de overstap niet te voorkomen, waarschuwde de gemeente.

Op de Twentse aanbesteding voor een nieuwe gasleverancier reageerde ook niemand. "Daarom zijn wij toen één-op-één gaan onderhandelen met leveranciers. Dat was een bijzonder traject, maar het zijn nu ook ongekende tijden."

LEES OOK: Gebruik je veel of weinig stroom en gas vergeleken met andere huishoudens? Dit zou je gemiddeld moeten betalen met huidige recordprijzen