Nederlanders nog meer melk te laten drinken wordt moeilijk, maar zuivelreus FrieslandCampina kan de extra melk die door het afschaffen van de melkquota beschikbaar komt wel kwijt: aan ouderen in Europa en Chinezen. 

Yoghurt, poedertjes en andere  drankjes met melk als basis, maar aangevuld met allerlei vitaminen, moeten de komende jaren zorgen voor fors wat omzetstijging bij FrieslandCampina. Dat schrijft het Financieele Dagblad donderdag.

Die drankjes en yoghurts wil de coöperatie wereldwijd afzetten. In Europa moet de zuivelcoöperatie wel opletten dat het geen harde gezondheidsclaims doet, want dan krijgt ze last met de autoriteiten. De Franse concurrent Danone moest beweringen over hoe gezond Activia wel niet was, afzwakken.

Azië witte motor voor FrieslandCampina?

In Azië staan zowel de autoriteiten als de consumenten iets argwanend tegenover de nieuwe producten. Azië, en met name China, moet de nieuwe witte motor worden voor FrieslandCampina. Dat mag ook wel want de omzet wil al drie jaar niet heel hard groeien (zie grafiek).

Enige probleem in Azië is dat circa 90 procent van de volwassenen er lactose-intolerant is. In Europa ligt dit percentage door genetische selectie op hooguit 15 procent, omdat volwassenen in Europa al duizenden jaren lang zuivel op het menu hebben staan.

Toch lukt het, ondanks de genetische barrière, aardig om steeds meer melkproducten in Azië af te zetten. "Yoghurt en de meeste kazen bevatten zo weinig lactose dat het geen probleem is. En zelfs al zijn mensen lactose-intolerant, dan is een bepaalde hoeveelheid, bijvoorbeeld 250 milliliter, geen probleem", zegt woordvoerder Jan-Willem ter Avest van FrieslandCampina desgevraagd.

Melkquotum afgeschaft

Meer melk produceren is in elk geval geen probleem. Woensdag werd het melkquotum opgeheven waardoor boeren in Europa nu zoveel kunnen produceren als ze willen.

De verwachting is dat de melkproductie nu met 15 procent stijgt. De gemiddelde melkveestapel zal groeien van 85 naar 100 dieren, zo is de verwachting.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl