Nederlandse huishoudens zuchten dit jaar onder de extreem stijgende energiekosten. Om de energierekening niet totaal uit de hand te laten lopen komt de overheid in 2023 met een prijsplafond voor stroom en gas.

Hoewel gasprijzen nog altijd twee keer zo hoog zijn als een jaar geleden, is er sinds eind augustus wel een dalende trend zichtbaar.

De onderstaande grafiek laat de Nederlandse gasprijs voor levering in november 2022 op de groothandelsmarkt zien. Die stond een jaar geleden op 50 euro per megawattuur en bereikte eind augustus dit jaar een piek van 350 euro per megawattuur.

In september en oktober is de gasprijs op de groothandelsmarkt echter flink gezakt tot inmiddels een niveau van zo'n 100 euro per megawattuur. Het is interessant om te volgen hoe deze ontwikkeling zich verhoudt tot het beoogde prijsplafond in Nederland.

Vanaf januari 2023 betalen huishoudens maximaal 1,45 euro per kuub gas, inclusief de energiebelasting en de btw. Dit prijsplafond geldt tot een verbruik van 1.200 kuub op jaarbasis. Kom je daar boven uit, dan betaal je voor het extra verbruik de marktprijs.

Met de dalende gasprijzen op de groothandelsmarkt kan het echter spannend worden of prijzen voor consumenten op den duur niet onder de 1,45 euro per kuub zakken. Dit is uiteraard lastig te voorspellen, want veel zal afhangen van het weer deze winter. Een strenge winter die lang aanhoudt, kan nog altijd voor krapte zorgen in het aanbod van gas en dat zou gasprijzen flink kunnen doen stijgen.

Lees ook: 8 slimme manieren om deze winter toch warm te blijven in huis, als je de verwarming een paar graden lager zet

Maar vooralsnog is juist sprake van zacht weer en prijzen die vanaf de piekniveaus van augustus aan het dalen zijn.

Gasprijs: van prijs op groothandelsmarkt naar consumentenprijs

Er wordt tegenwoordig veel geschreven over de gasprijzen op de groothandelsmarkt. Die noteren echter vaak in megawattuur, terwijl consumenten in Nederland te maken hebben met een prijs per kuub.

De site energieconsultant.nl legt uit hoe je dat kan omrekenen, om beter te begrijpen wat de verhouding is tussen de groothandelsprijs en consumentenprijzen.

De omrekening gaat in een aantal stappen. Hierbij moet je er onder meer rekening mee houden dat de energie-inhoud omgerekend moet worden van MWh naar kuub. Hoe dat precies gaat, kun je hier lezen. Maar een vrij simpele vuistregel is dat als je de groothandelsprijs in euro per MWh vermenigvuldigt met 0,9769444, je uitkomt op de prijs in cent per kuub.

Als de prijs op de groothandelsmarkt dus 100 euro per MWh is, dan komt dat ongeveer overeen met 97,7 cent per kuub.

Vervolgens moet je met twee dingen rekening houden: de kosten en winstmarge die energieleveranciers in de consumentenprijzen verrekenen, en de belastingen.

In 2023 betaal je aan energiebelasting en btw naar verwachting ongeveer 0,59 euro per kuub. Als je dat optelt bij een kale groothandelsprijs van 0,977 euro per kuub, zit je afgerond op 1,57 euro per kuub.

Stel je dat energiebedrijven 8 cent aan marge rekenen voor de risico's rond de inkoop van gas, dan kan een marktprijs voor consumenten makkelijk 1,65 euro per kuub bedragen.

Dus bij een groothandelsprijs van rond de 100 euro per MWh zullen prijzen voor consumenten waarschijnlijk nog veelal boven het prijsplafond van 1,45 euro per kuub liggen.

Gasprijs lager dan prijsplafond 2023?

De onzekere factor is in dit geval vooral hoeveel marge energieleveranciers rekenen, want dat hangt van veel factoren af.

Maar op basis van de bovenstaande berekening kun je inschatten dat als prijzen op de groothandelsmarkt onder de 80 euro per MWh zakken en daar voor langere tijd blijven hangen, de prijzen op de consumentenmarkt onder het prijsplafond van 1,45 euro per kuub zouden moeten dalen. Althans, bij energieleveranciers die een beetje scherp in de markt zitten.

LEES OOK: Hoger energielabel voor je huis: deze stappen kun je zetten om energierekening te drukken en een woning aantrekkelijker te maken voor verkoop