Bij een fabriek van het Russische bedrijf Gazprom in de buurt van de grens met Finland brandt al weken een gigantische ‘waakvlam’, waar volgens een analyse van energieconsulant Rystad Energy dagelijks ruim 10 miljoen euro aan gas wordt verspild.

Experts zeggen tegen de BBC dat het mogelijk om gas gaat dat voorheen naar Duitsland werd geëxporteerd. In de vlam, die op tientallen kilometers afstand te zien is, zou iedere dag meer dan vier miljoen kubieke meter gas worden verbrand.

Experts stellen dat een nieuwe fabriek voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in Portovaja, ten noordwesten van Sint-Petersburg, de boosdoener is. Deze fabriek zou vlakbij een station liggen van waaruit eerder grote hoeveelheden gas door de Nord Stream 1-pijpleiding naar Duitsland werd gepompt, voordat Rusland besloot de toevoer door deze gaspijpleiding terug te brengen. Volgens Duitsland is dit om politieke redenen, Rusland zegt dat het nodig is wegens onderhoud.

Hoewel het verbranden van gas om operationele redenen gebruikelijk is, zijn experts die met de BBC spraken het erover eens dat het hier om “ongekende hoeveelheden” gaat. De vlam werd voor het eerst waargenomen in juni “en verdween vervolgens niet meer”.

Eén expert zegt tegen de Britse omroep dat het volledig afsluiten van een gasfabriek technisch lastig is en er daarom door de Russen mogelijk voor gekozen wordt om het gas op deze manier 'af te fakkelen'.

Wetenschappers maken zich zorgen over de gevolgen van de vlam voor het klimaat. De 9.000 ton CO2 die dagelijks vrijkomt draagt bij aan klimaatverandering. Ook kunnen roetdeeltjes die ontstaan door de onvolledige verbranding van het gas het poolijs aantasten.

LEES OOK: Nederland ligt op schema om ‘vuldoel’ van gasvoorraden voor de winter te halen, maar dit kan wel hogere prijzen betekenen