Voor de kust van Egypte is een nieuwe “aanzienlijke” hoeveelheid gas gevonden, meldt het Italiaanse olie- en gasconcern Eni. Het gaat om een vondst in het gasveld Nargis, dat zelf zo’n 1800 vierkante kilometer groot is. Volgens Eni is het gas te winnen met al aanwezige installaties van het bedrijf.

Voor Italië kan het goed nieuws zijn. Eni is voor zijn aardgas steeds meer op Noord-Afrika gaan leunen nadat Rusland zijn gasleveringen aan Europa drastisch heeft verminderd na de Russische inval in Oekraïne.

Eni maakte niet bekend hoeveel gas er precies is gevonden. De exploitatie van Nargis is voor 45 procent in handen van een dochterbedrijf van Eni en voor 45 procent in handen van het Amerikaanse Chevron. Tharwa Petroleum uit Egypte heeft een belang van 10 procent.

Nieuwe gasvelden nuttig voor opvangen tekorten

Nieuwe ontdekkingen van gasvelden zijn van belang om het gat op te vangen dat is ontstaan doordat westerse landen hun handen aftrekken van leveringen van Rusland. Sinds de oorlog in Oekraïne zijn de gasprijzen sterk gestegen, om sinds afgelopen zomer overigens weer iets te dalen.

De gasprijzen kunnen volgens Saad al-Kaabi, de minister van Energie van Qatar, nog jarenlang wild heen en weer schommelen omdat er nog lange tijd te weinig aanbod zal zijn om aan alle vraag te voldoen. Hij deed die voorspelling zaterdag tijdens een conferentie in buurland de Verenigde Arabische Emiraten. "We brengen veel gas naar de markt, maar het is niet voldoende."

Volgens Al-Kaabi wordt vooral komende winter mogelijk lastig voor gasgebruikers op het noordelijk halfrond, zoals Europese landen. Zij zullen het moeilijk krijgen om de gasvoorraden aan te vullen zonder Russisch gas en dat zal de prijzen opdrijven, denkt hij.

LEES OOK: Dit mag je in januari per dag aan gas en stroom verbruiken onder prijsplafond voor energie