Vijf dagen ganzen schieten voor 4.600 dollar? Het Amerikaanse bedrijf GetDucks.com biedt zo’n reisje aan aan enthousiaste jagers. Staatssecretaris Martijn van Dam wil dat er een einde komt aan die ‘ganzenschietreisjes’.

Wat als je de ‘big five’ en Zimbabwe’s meest favoriete leeuw al hebt geschoten? Dan zijn er altijd weer nieuwe uitdagingen te vinden. Ganzen afknallen in Nederland bijvoorbeeld. Het Amerikaanse bedrijf GetDucks.com biedt een trofeejacht aan in Nederland voor 4.600 dollar.

“Decennialang was de ganzenjacht in Nederland verboden of beperkt”, schrijft GetDucks.com. Die politiek leidde tot een “tsunami van ganzen en veel economische schade”, aldus de Amerikaanse website die jachtreizen op watervogels aanbiedt.

Tegenwoordig mag er wel wel geschoten worden en dat maakt volgens de site dat de ganzenjacht in Nederland op de bucketlist hoort van iedere liefhebber van het afschieten van watervogels.

Verbod op jachttoerisme

Moet dit soort jachttoerisme in Nederland verboden worden? Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken gaat daarover in gesprek met de provincies en de Koninklijke Jagersvereniging, antwoordde hij maandag op vragen van de Partij van de Arbeid en de Partij voor de Dieren. Beide partijen trokken aan de bel over de ‘ganzenschietreisjes’ van GetDucks.

De provincie Gelderland gaf afgelopen week aan dat Nederlandse jagers hulp mogen krijgen van gastjagers. De staatssecretaris onderschrijft dat. Maar "het organiseren van commerciële jachtreizen en de associatie die dit oproept, keur ik af", laat Van Dam weten. Hij vindt dat het doden van ganzen alleen kan als dat een maatschappelijk doel heeft, bijvoorbeeld het voorkomen van botsingen met vliegtuigen.

GetDucks is zich bewust dat de reisjes die het bedrijf aanbiedt binnenkort weleens voorbij kunnen zijn. Daarom worden bezoekers van de site aangespoord om haast te maken. “Vanwege initiatieven van dierenrechtenactivisten zijn we er zeker van dat deze mooie mogelijkheid voor ganzenjacht in Nederland van korte duur zal zijn.”

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl