Aandelen GameStop zijn dinsdagavond in de nabeurshandel bijna 50 procent in waarde gestegen. De koersbeweging van de Amerikaanse videogameketen was een reactie op de publicatie van de resultaten over het vierde kwartaal van 2022. Daarbij bleek dat GameStop overwachts winst heeft gemaakt in het slotkwartaal van afgelopen jaar.

GameStop werd in 2021 een zogenoemde meme-aandeel. Op sociale media verenigden particuliere speculanten zich op het Reddit-kanaal WallStreetBets rond GameStop. De waarde van het aandeel werd hierbij kunstmatig opgepompt.

Hiermee wilden de particuliere handelaren zogenoemde short sellers benadelen. Short sellers zijn doorgaans professionele beurshandelaren die proberen geld te verdienen aan het verlies van het bedrijf.

Het aandeel GameStop steeg in 2021 met 1.000 procent, waardoor de Redditers er zelf geld aan verdienden. Maar vervolgens implodeerde de koers ook weer.

GameStop liet dinsdag weten dat het over het vierde kwartaal van 2022 een winst van ruim 48 miljoen dollar heeft geboekt. Tegelijkertijd daalde de omzet met 1,2 procent naar 2,2 miljard dollar. In dezelfde periode een jaar eerder noteerde het bedrijf nog een verlies van 147,5 miljoen dollar.

Het aandeel GameStop sloot dinsdag 4,6 procent hoger op 17,65 dollar per stuk. In de nabeurshandel is het aandeel echter bijna 50 procent gestegen. Dit zal terug te zien zijn bij de koersontwikkeling, als Amerikaanse beurzen woensdagmiddag open gaan.

Snijden in de kosten helpt GameStop aan winst

"GameStop is een veel gezonder bedrijf dan het begin 2021 was", zei CEO Matt Furlong van GameStop dinsdagavond tijdens een toelichting op de cijfers voor financiële analisten.

Het bedrijf wist het tij te keren door in de kosten te snijden en voorraden te optimaliseren, legde Furlong uit. Hierbij is een deel van het personeel ontslagen en zijn er operationele bezuinigingen doorgevoerd.

GameStop wil ook dit jaar snijden in de kosten. Het bedrijf zal de activiteiten in meerdere landen in Europa afbouwen, meldde Furlong. Daarnaast zal GameStop meer de focus leggen op producten met een hogere winstmarge, zoals verzamelobjecten en speelgoed. Volgens Furlong zal GameStop over heel 2023 winstgevend zijn.