Nog twee maanden, en dan is wiet legaal in Canada. Dat levert een hoop kansen voor bedrijven op, bewijst de Canadese bierbrouwer Molson Coors. In plaats van bier, willen ze nu drankjes met wiet gaan brouwen.

De bierbrouwer gaat een joint venture aan met The Hydropothecary Corporation, een bedrijf dat zich specialiseert in het produceren en verkopen van medicinale wiet. Het persbericht spreekt van een ‘marktverkenning’ – waar de drankjes zullen worden verkocht en hoe ze smaken, is nog niet bekend.

Hoewel de verkoop van wiet al vanaf oktober legaal is in Canada, zijn de drankjes dat vanaf die maand nog niet. Molson Coors verwacht dat hun drankjes begin volgend jaar gelegaliseerd worden.

“Canada is baanbrekend bezig in de cannabissector”, stelt CEO van Molson Coors Canada Frederic Landtmeters. “Als één van de leidende drankbedrijven in het land hebben we een unieke kans om deel te nemen in dit spannende en snelgroeiende segment.”

Dat komt gelegen voor Molson Coors, aangezien de bierverkopen dalen in Canada. De overkoepelende Molson Coors Brewing Co., een Amerikaans-Canadese multi-national, noteerde in het eerste halfjaar een daling van 5 procent in de verkopen.

Daarnaast blijkt uit statistieken dat, zodra wiet wordt gelegaliseerd, het gebruik van alcohol afneemt. Wietanalist Vivien Azer van de bank Cowen: "Met de uitbreiding van cannabisverkopen, verwachten wij meer druk op alcoholverkopen vanwege de duidelijke tweedeling in consumptiepatronen van consumenten."

De cannabismarkt belooft echter gouden bergen in Canada. Consultantsfirma Deloitte verwacht een sectorbrede omzet van ruim 4 miljard dollar (3,4 miljard euro) in 2019. Stop dat in een drankje en investeerders staan te trappelen, zo voorspellen analisten van Beacon Securities: "Wij vermoeden dat de samensmelting van de wiet- en drankenindustrie enorme potentie biedt voor investeerders."

Overigens is Molson Coors niet de eerste brouwer die een andere drug toevoegt aan haar assortiment. Lagunitas, een specialbierbrouwerij van Heineken uit Californië, bracht recent al een drankje uit dat cannabis bevat.