Maandag is de slotdag van de G7 in het Franse Biarritz, maar de wereldleiders zijn het over nog maar weinig zaken eens geworden.

De leiders van de Verenigde Staten, Japan, Duitsland, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk zijn bij elkaar gekomen om het te hebben over het hoofdthema dat de Franse president Emmanuel Macron heeft uitgekozen: het verminderen van ongelijkheid.

Maar ook bijeenkomsten over de digitale economie, het klimaat en de bescherming van de democratie worden besproken..

Blijkbaar was de agenda daarmee nog niet vol genoeg, want de wereldleiders bespraken ook actuele kwesties, zoals de nucleaire deal met Iran (waar de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif nog even onverwachts voor langskwam op verzoek van Macron), de Brexit, de Amerikaans-Chinese handelsoorlog en de branden in het Amazoneregenwoud.

Op al die issues hebben de wereldleiders afgelopen weekend geen vooruitgang geboekt, ze zijn het alleen eens geworden over een hulpactie tegen de bosbranden in het Amazonegebied. De landen willen “technische en financiële hulp bieden”. Maandag hebben ze dus nog genoeg te doen.

Intussen vermaken de partners van de wereldleiders, zoals Melania Trump en Brigitte Macron, zich op hun eigen manier. Tot nu toe ontdekten ze samen de regio, dronken ze wijn en genoten ze van traditionele optredens. Hieronder zie je hoe hun weekend eruitzag.


De vrouwen van de G7-leiders brachten samen een bezoek aan het dorp Espelette, in het Frans-Baskenland in het zuidwesten van Frankrijk. Net zoals Biarritz ligt het op een steenworp afstand van de Spaanse grens.

Foto: THOMAS SAMSON/AFP/Getty Images

Ze lunchten samen bij de Villa Arnaga, een monument dat ook populair is onder vakantiegangers in de regio. Het is gebouwd door Edmond Rostand, een schrijver die vooral bekend is als auteur van het toneelstuk Cyrano de Bergerac.

Foto: Regis Duvignau/Pool via REUTERS

Op de foto zie je, van links naar rechts:

  • Akie Abe, de vrouw van Shinzo Abe, de premier van Japan
  • Malgorzata Tusk, vrouw van de EU-president Donald Tusk
  • Jenny Morrison, vrouw van de Australische premier Scott Morrison
  • Brigitte Macron, vrouw van de Franse president Emmanuel Macron
  • De Amerikaanse first lady Melania Trump
  • Cecilia Morel, vrouw van de Chileense president Sebastián Piñera
  • Adele Malpass, vrouw van David Malpass, president van de Wereldbank

De dames Macron, Trump en Tusk zaten op de eerste rij tijdens een voorstelling van traditionele Baskische dansers in de tuinen van de villa.

Foto: Regis Duvignau/Pool via REUTERS

Trump en Macron waren veel bij elkaar te vinden. Niet gek als je bedenkt dat de twee ook vorig jaar al goed overweg konden. Na een ontmoeting zei Macron toen over Trump: "Ze is erg grappig. We hebben dezelfde humor, dus we hebben veel gelachen."

Foto: THOMAS SAMSON/AFP/Getty Images

Bron: Business Insider


De groep ging ook naar een prachtige kerk in de buurt, waar ze genoten van een zangoptreden.

Foto: THOMAS SAMSON/AFP/Getty Images

Bron: The Daily Mail


Vervolgens gingen ze op pad om een gedroogde pepersoort te bekijken waar de regio bekend om staat: de Piment d'Espelette, uit het gelijknamige plaatsje Espelette.

Foto: Regis Duvignau/Pool via REUTERS

Bron: Bon Appetit


De avond daarvoor hadden ze die pepers al gegeten tijdens een diner dat werd georganiseerd voor de G7.

Foto: Regis Duvignau/Pool via REUTERS

Bron: The Associated Press


De burgemeester van Espelette, Jean-Marie Iputcha, gaf de vrouwen een rondleiding door het dorp, waarbij ze in winkels en bakkerijen konden kijken.

Foto: REGIS DUVIGNAU/AFP/Getty Images

Bron: The Daily Mail


Ook doken ze even een winkel in met verschillende soorten wijn.

Foto: REGIS DUVIGNAU/AFP/Getty Images

Een vinoloog met baret leerde daar de vrouwen hoe ze wijn moesten proeven en bijzondere smaken in de alcoholische drank konden ontdekken.

Foto: Regis Duvignau/Pool via REUTERS

Lees meer over de G7: