Door de alomtegenwoordige beschikbaarheid van goedkoop geld, draaide de markt voor fusies en overnames de afgelopen jaren op volle toeren. Maar de onzekerheid over het kerende economische tijd zorgt voor een kentering. Ook in Nederland is dat zichtbaar.

Investeerders zijn een stuk minder happig op overnames van Nederlandse bedrijven dan een jaar geleden. Volgens advocatenkantoor Baker McKenzie, dat vaak advies geeft over overnames en fusies, bedraagt de waarde van dit soort deals in 2019 nog niet de helft van het totaalbedrag waarvoor een jaar geleden Nederlandse ondernemingen werden ingelijfd.

Waar vorig jaar nog omgerekend 63,4 miljard dollar omging in de Nederlandse markt voor fusies en overnames, blijft de teller volgens het kantoor dit jaar steken op nog geen 27 miljard dollar. Volgend jaar ligt dat bedrag naar verwachting nog lager.

Nederland staat niet alleen in die afname. Doordat de wereldhandel minder hard groeit dan voorheen, de Brexit voor onzekerheid zorgt en de Europese economische grootmacht Duitsland kwakkelt, houden potentiële overnamepartijen hun kruit vaker droog.

Vakantieparken Roompot in de etalage voor € 1 miljard

Een grote deal die begin volgend jaar kan plaatsvinden in Nederland is de verkoop van Roompot Vakanties. De exploitant van vakantieparken is door de Franse eigenaar PAI Partners te koop gezet, zo melden bronnen vrijdag aan het Financieele Dagblad.

De Franse investeringsmaatschappij zou ongeveer 1 miljard euro voor Roompot Vakanties willen hebben. Wat betreft de timing zou PAI Partners mikken op begin volgend jaar.

Volgens het FD boekt Roompot op jaarbasis een omzet van zo'n 400 miljoen euro, waar een winst vóór rente, belatingen, afschrijvingen en amortisatie van goodwill (ebitda) tegenover staat van 72 miljoen euro in 2018.

De Fransen betaalden in 2016 600 miljoen euro voor Roompot Vakanties, waarvan 150 miljoen werd gefinancierd met eigen vermogen en de rest met leningen. Bij een verkoopprijs van 1 miljard euro zit er dus een klinkend rendement in voor de investeringsmaatschappij.

LEES OOK: Je bedrijf verkopen als MKB’er? In Duitsland worden tot 20% hogere prijzen betaald, dus denk ook aan Duitse kopers