De voorgenomen fusie tussen Accell, het beursgenoteerde moederbedrijf van merken als Sparta, Batavus en Koga, en handelshuis Pon gaat niet door.

Accell heeft laten weten niet verder te willen praten over het overnamevoorstel van het bedrijf achter de fietsenmerken Gazelle, Union en Cervélo, zo bleek dinsdag.

Pon liet vorige maand weten Accell te willen kopen voor 32,72 euro per aandeel, ongeveer 846 miljoen euro. Dat indicatieve bod werd volgens Accell onlangs opgevoerd tot 33 euro per aandeel, exclusief het dividend over 2016. Maar ook dat was volgens het bestuur van Accell niet voldoende om verder te praten.

Pon gaf aan verrast te zijn door de mededeling van Accell. “Zeker gezien de inmiddels ruim anderhalve maand durende intensieve gesprekken, waaronder het begin van een boekenonderzoek”, aldus het bedrijf.

Ongevraagd bod

Het moederbedrijf van Sparta en Batavus vindt zichzelf met het oog op zijn verwachte toekomstige groei en de te halen synergievoordelen uit de fusie meer waard dan Gazelle-eigenaar Pon wil bieden. Ook onder aandeelhouders van Accell zou er te weinig steun zijn voor de voorgestelde deal.

Accell richt zich nu weer op een zelfstandige toekomst, waarvoor eerder dit jaar nog de nieuwe strategie werd gepresenteerd. Daarbij mikt het bedrijf op een stevige omzetgroei, dankzij de verdere opkomst van e-bikes in het woon-werkverkeer en de sport. Het bedrijf haalde vorig jaar voor het eerst een omzet van meer dan 1 miljard euro en wil die in de komende vijf jaar opvoeren naar 1,5 miljard euro. Om die sterke groei te bewerkstelligen richt het bedrijf zich vooral op duurdere modellen, zoals elektrische fietsen en ‘connected bikes’.

Grootste fietsenbedrijf ter wereld

Door de overname zou volgens Pon het grootste fietsenbedrijf ter wereld moeten ontstaan. Pon is met tien fietsenmerken actief in onder meer Nederland, Duitsland, de Verenigde Staten, China en Australië. In totaal verwacht de onderneming dit jaar zo’n 800.000 fietsen te verkopen, voor ongeveer 700 miljoen euro.

Pon is voornamelijk bekend als belangrijke importeur en verkoper van auto’s. Daarnaast bezit de onderneming, die ook actief is in onder meer de scheepvaart en de energievoorziening, een aantal bekende fietsmerken als Gazelle, Union en Cervélo.

Pon zal geen nieuw bod op Accell uitbrengen, liet een woordvoerder dinsdagochtend weten.