• Huizenplatform Gmak heeft een klacht ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt, omdat Funda nieuwkomers zou weren.
  • Eind vorig jaar paste Funda haar voorwaarden aan, waardoor het aanbod van Gmak niet meer op de site te vinden is.
  • Volgens Gmak haalt Funda ‘alles uit de kast om traditionele makelaars te beschermen’.

Huizensite Funda weert nieuwkomers en probeert zo de belangen van traditionele makelaars te beschermen. Zo luidt een klacht die is ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) waar Trouw over bericht.

Huizenplatform Gmak, een nieuwkomer op de markt, heeft de klacht ingediend en spreekt over machtsmisbruik. Gmak-directeur Chris van der Voorn zegt tegen de krant dat Funda “alles uit de kast haalt om het bolwerk van traditionele makelaars te beschermen”.

Funda is grotendeels in handel van branchevereniging NVM. Zo’n 80 procent van de Nederlandse makelaars is hiervan lid. Het is verreweg de grootste site van Nederland waar woningen worden aangeboden.

Gmak ondersteunt mensen bij het verkopen van een huis buiten een makelaar om, onder meer bij de waardebepaling. Dit scheelt al snel duizenden euro’s aan makelaarskosten voor de huizenverkoper. Het huizenplatform zelf draait op inkomsten uit advertenties.

Aanbod Gmak niet meer welkom op Funda

Volgens Funda voldoen zulke digitale ondersteuners niet aan de voorwaarden. Eerst is het woningaanbod van Gmak wel doorgeplaatst, maar eind vorig jaar stopte dit omdat de eisen voor ‘ongebonden intermediairs’ zijn aangepast.

Gmak is boos. Funda zou zo de essentie uit het businessmodel van online vernieuwers halen. Zelf spreekt Funda niet van een wijziging van de voorwaarden, maar een ‘verduidelijking’.

Ook andere sites worden door deze wijziging getroffen. Volgens Gmak zetten die sites hun huizenaanbod via een ‘gewone’ makelaar toch op Funda, hoewel dat formeel niet mag. En dat brengt ook weer kosten met zich mee.

Lees ook op Business Insider

LEES OOK: Funda-aandeelhouders liggen op ramkoers met de NVM – zij eisen dat de huizensite gaat praten met investeerders