• Zo’n 250 aandeelhouders van huizensite Funda dagen makelaarsvereniging NVM voor het gerecht.
  • Zij willen dat Funda gaat praten met potentiële investeerders.
  • NVM, die 70 procent van Funda bezit, zou investeerders bewust buiten de deur houden.

Een groep certificaathouders van huizenwebsite Funda start bij de Ondernemingskamer een procedure tegen makelaarsvereniging NVM. Ze willen dat de huizensite gaat onderhandelen met investeerders.

Volgens de groep houdt de NVM, die een meerderheidsbelang heeft in Funda, dat tegen. Daarmee handelt de makelaarsvereniging in strijd met het belang van de huizenwebsite, aldus de certificaathouders.

Bij Funda is het al enkele jaren onrustig. In 2018 vertrok kort achterelkaar de directie en de voltallige raad van commissarissen. Er speelde onder meer een verschil van inzicht met de NVM.

Nederlandse makelaars zitten in een onmogelijke positie. Enerzijds hebben ze als eigenaar van Funda goud in handen. Er is vrijwel niemand in Nederland die een huis koopt zonder eerst een rondje over de website te maken.

Maar hoelang blijft die succesformule bestaan als je niet vernieuwt? Anderzijds: als je kiest voor nieuwe toepassingen ondergraaf je misschien het bestaansrecht van makelaars. De discussie over in hoeverre moet je digitaliseren speelt al jaren binnen Funda.

Interesse van investeerders in Funda

Met de komst van CEO Quintin Schevernels in 2018 keerde de rust bij Funda enigszins terug. Hij was lid van de directie van Telegraaf Media Groep, COO/CCO bij VNU Media en CEO van Layar, een Nederlandse startup die mobiele toepassingen voor augmented reality maakt.

Tot vorig jaar ineens de Amerikaanse investeerder General Atlantic zich opnieuw meldde. Twee jaar geleden klopten de Amerikanen ook al eens aan en plakten een waardering van 240 miljoen euro op de huizensite.

Ook DPG Media, de eigenaar van onder meer de Volkskrant, het AD en Nu.nl, zou interesse hebben getoond in Funda.

Funda is een winstmachine

De NVM heeft investeerders tot nu toe buiten de deur gehouden. De makelaarsvereniging bezit 70 procent van de aandelen in Funda.

De rest is in handen van Stichting Administratiekantoor Funda, een groep van ongeveer tweeduizend makelaars die geld investeerden om Funda in 2000 van de grond te krijgen. In ruil daarvoor kregen zij certificaten.

In de jaren daarna groeide Funda uit tot winstmachine. De huizensite boekte in 2019 ruim 15 miljoen euro winst, een bedrag dat grotendeels naar de NVM gaat.

Certificaathouders zijn ontevreden

Zo'n 250 van de certificaathouders zijn nu ontevreden over de koers van de NVM. Zij hebben zich verenigd onder de naam Vereniging FundaBelang en willen dat Funda gaat praten met investeerders.

Ze willen voorkomen dat Funda de positie als marktleider op de Nederlandse huizenmarkt verliest en eisen er daarom een nieuwe aandeelhouder erbij. Dat komt de onafhankelijkheid van het platform ten goede, zegt Timo Smit, de voorzitter van FundaBelang.

Ook wil de groep dat de diensten van het platform uitgebreid worden, met bijvoorbeeld hypotheek-, belasting-, en energieadvies. Dat was volgens Smit, ook een van de oprichters van Funda, vanaf de oprichting al de bedoeling en vragen ook consumenten daar om. Maar de NVM zou dit tegenhouden.

Verder moeten derde partijen op het platform toegelaten worden en een beursgang van Funda bespreekbaar worden.

NVM betreurt de stap naar de Ondernemingskamer

De NVM laat weten de stap naar de Ondernemingskamer te betreuren. Verder zegt de NVM het belang van Funda voor makelaars en consumenten te onderschrijven en daarom een "zorgvuldig strategietraject" te doorlopen, waarin aandacht is voor de belangen van alle betrokkenen.

De vereniging verwacht in de zomer dat hier duidelijkheid over komt en zegt in gesprek te willen blijven met de certificaathouders.

Funda-directeur Schevernels kan nog niet inhoudelijk reageren, maar noemt de discussie tussen de aandeelhouders "heel vervelend".

Lees meer over Funda: