Op een 2000 jaar oude fresco die is ontdekt bij de ruïnes van Pompeï, is een hele vroege vorm van een pizza te zien die is bedekt met fruit.

Op het oude schilderij staat het broodgerecht naast een wijnkelk en verschillende stukken fruit, waarvan sommigen heel erg op een ananas lijken. Echte ‘foodies’ huiveren bij het idee van een Pizza Hawaï in Italië. Experts denken dat het fruit op de antieke pizza waarschijnlijk granaatappels en dadels zijn.

De ananasachtige vruchten op de zilveren schotel komen waarschijnlijk van aardbeienbomen. Het gaat om druifachtige vruchten die veel voorkomen in het Middellandse Zee-gebied. 

“De fresco doet mensen al snel aan een pizza denken, omdat we in de buurt van Napels zijn”, zegt directeur Gabriel Zuchtriegel van het archeologische park Pompeï in een filmpje over de vondst. “Het is overduidelijk geen pizza, maar zou er wel een verre voorganger van kunnen zijn.”

Volgens experts kan het sowieso geen echte pizza zijn, omdat basisingrediënten als tomaten en mozzarella destijds niet beschikbaar waren in Pompeï.  

Onderzoekers denken dat het platte brood is bedekt met fruit en een soort kruidenkaas genaamd moretum. Het brood is misschien meer een soort schotel om het voedsel op te presenteren, dan dat het echt onderdeel was van de maaltijd.

Maar daar is wel veel discussie over: eigenaar Gino Sorbillo van een van de oudste pizzeria's van Napels zegt dat het gerecht naar zijn mening "een oude variant van de pizza is", schrijft The Guardian

"Je kan fruit gebruiken voor een zoete pizza, bijvoorbeeld met vijgen of aardbeien", zegt hij. Maar hij benadrukt dat ananas op een pizza taboe is en dat altijd zal blijven. "Smaken verschillen, maar wij maken traditionele pizza's en zullen nooit ananas gebruiken."

De fresco werd gevonden bij pas blootgelegde ruïnes. Foto: Parco Archeologico di Pompeï.

De fresco heeft in al die jaren zijn levendige kleuren behouden en is een zeldzame vondst voor archeologen. Zij denken dat het een beeld is van voedsel dat wordt geofferd als deel van de Xenia, een symbool van gastvrijheid volgens de Griekse traditie. 

Zuchtriegel merkt op dat de fresco bijzonder is vanwege het sterke contrast tussen de eenvoud van de "simpele maaltijd" en de luxueuze presentatie op een zilveren schaal naast een een drinkbeker met wijn.

De fresco is gevonden bij nieuwe uitgravingen in een deel van Pompeï dat sinds de negentiende eeuw niet meer verder is onderzocht. Het gaat om een deel van de stad waar inwoners kleren wasten en naar de lokale bakker gingen, aldus de site Heritage Daily.

In de buurt van de fresco zijn ook stoffelijke resten van twee volwassenen en een kind gevonden die waarschijnlijk zijn omgekomen tijdens de uitbarsting van de Vesuvius, een vulkaan die het Romeinse stadje in het jaar 79 na Christus in de as onderdompelde.

LEES OOK: Twee natuurkundigen hebben een formule voor de perfecte pizza bedacht – tip: hij is thuis toepasbaar zónder steenoven