Free Record Shop vraagt maandag faillissement aan voor zijn Nederlandse activiteiten.

Dat heeft het bedrijf, eigendom van oprichter Hans van Breukhoven, vrijdag bekendgemaakt.

,,In overleg met de curator zal worden gekeken of een doorstart op basis van een crediteurenakkoord te bewerkstelligen is. Ook wordt bekeken met de curator of de winkels vooralsnog open kunnen blijven. Het is kansrijk dat er winkels van Free Record Shop in het straatbeeld blijven bestaan”, aldus de directie.

Het faillissement heeft betrekking op 141 Nederlandse filialen en 755 medewerkers. De bedrijfsonderdelen Game Mania en de Belgische tak van Free Record Shop worden buiten het faillissement gehouden. Investeerder ProCures heeft onlangs deze tak overgenomen en ,,kan de continuïteit van de bedrijfsvoering van deze onderdelen waarborgen”.

De directie heeft vrijdag de medewerkers, vakbonden en leveranciers op de hoogte gebracht.

Free Record Shop failliet

Het voortbestaan van Free Record Shop hing al enkele weken aan een zijden draadje. Overnamekandidaat ProCures, de investeringsmaatschappij die vorig jaar de boekhandelketens Selexyz en De Slegte van de ondergang redde, wilde alleen instappen als de leveranciers weer op krediet gingen leveren.

De noodlijdende Free Record Shop kwam zwaar in de problemen gekomen doordat de kredietverzekering was vervallen. Dat betekent dat de geleverde muziek, films en games meteen met de leveranciers moesten worden afgerekend. Daar was geen geld voor.

Free Record Shop, eigendom van oprichter Hans van Breukhoven, stond al jaren onder druk door de opkomst van de onlineverkoop van muziek en films. ProCures hoopte het bedrijf na afslanking binnen 2 jaar weer winstgevend te kunnen maken

De winkelketen heeft 207 filialen, waarvan 141 in Nederland, en telt ongeveer 1350 medewerkers.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl